Ameliyat sonrası karın içi yapışıklıkların önlenmesinde klorheksidin glukonat,lornoksikam, seprafilm ve metilen mavisinin etkinliklerinin karşılaştırılması (deneysel çalışma)
Comparison of the effectivenes of chlorhexidine gluconate, lornoxicam, seprafilm and methylene blue in prevention of postoperative adhesiones (an experimental study)
  1. Tez No: 203852
  2. Yazar: SELAHATTİN SAYKILI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN ŞEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Karın içi yapışıklık, Klorheksidin glukonat, Lornoksikam, Seprafilm, Metilen mavisi, intraabdominal adhesion, chlorhexidine gluconate, lornoksikam, seprafilm, methylene blue
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Karın ameliyatlarından sonra oluşan karın içi yapışıklıklar ve bunlara bağlı gelişen intestinal tıkanıklık, kronik pelvik ağrı, infertilite, sonraki ameliyatlarda cerrahi yaralanma cerahlar için önemli bir problemdirAmeliyat sonrası karın içi yapışıklık oluşumunu önlemek için çeşitli maddelerle bir çok çalışma yapılmıştır. Bu deneysel çalışmadaki amaç, yapışıklık modeli kullanılarak hyaluronik asit ve karboksimetilselüloz içeren bioresorbable membran(seprafilm®), nonselektif Cox inhibitörü (Lornoksikam), metilen mavisi(1mg/kg) ve klorheksidin glukonatın farklı konsantrasyonlarda antiadeziv etkinliklerini karşılaştırmaktır.Laparatomi sonrası çekumda abrezyon yapılan ratlarda; sham grubuna herhangi bir işlem yapılmadan, serum fizyolojik grubuna 2ml serum fizyolojik, klorheksidin glukonat gruplarına %0,04 ve %0,004'lük klorheksidin glukonat solüsyonundan ikişer ml, lornoksikam grubuna 0,5 mg/ml lornoksikam solüsyonunundan 2ml, Metilen mavisi grubuna 1mg/kg Metilen mavisi solüsyonundan 2ml verilerek, seprafilm grubuna 3x1 cm seprafilm konularak karınları kapatıldı. Ameliyat sonrası 14. gün bütün ratların karınları tekrar açılarak, Nair sınıflaması, yapışıklık şiddet ve yapışıklık yaygınlık sınıflamalarına göre puanlar verilerek değerlendirme yapıldı. Klorheksidin glukonat solüsyonlarının yapışıklık oluşumunu azalttığı fakat antiadeziv etkisinin yeterli olmadığı görüldü. Ameliyat sonrası yapışıklık önleyici etkisi en iyi sonuç sırasıyla; seprafilm, lornoksikam, metilen mavisi grubunda anlamlı düzeyde etkin olarak bulundu. Tedavi grupları arasında yapışıklık oluşumunu önlemede istatiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamadı.Klorheksidin glukonat periton lavajı gereken kist hidatik ve komplikasyonlarında yapışıklık oluşumunu azalttığı için güvenle kullanılabilir. Lornoksikam, en az yapışıklık oluşturan seprafilm'e eşdeğer bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Comparison of the Effectivenes of Chlorhexidine Gluconate, Lornoxicam, Seprafilm and Methylene Blue in Prevention of Postoperative Adhesiones (An Experimental Study)İntraabdominal adhesions after abdominal surgery and intestinal obstruction, chronic pelvic pain, infertility and surgical injuries on latter operations related to these adhesions are serious problems for surgeons.Many studies have been made with different substances on preventing post surgical intraabdominal adhesions. İn this experimental study the aim is to compare the antiadhesive effectivenes of bioresorbable membrane containing hyalurinic asid and carboxymetilcellulose(seprafilm®), nonselective Cox inhibitor (Lornoxicam), methylene blue (1mg/kg), and chlorhexidine gluconate in different concentrations using an adhesion model.Caeceal abrasion was made after the rat?s underwent laparatomy; nothing was made in the sham group, in the saline group 2 ml of saline, in the chlorhexidine gluconate group 2 ml each of %0,04 and %0,004 concentrations of chlorhexidine gluconate, in the lornoxicam group 2 ml of 0,5 mg/ml solution, in the methylene blue group 2ml of 1 mg/kg methylene blue solution, in the seprafilm group 3x1 cm of seprafilm was used and the abdomen closed. 14 days after surgery relaparatomy was made and evaluation was made by giving points acording to Nair classification, adhesion severity and adhesion broadnes classifications. We found that chlorhexidine gluconate solutions reduced the formation of adhesions but its antiadhesive effects was not enough. Best antiadhesive effects after laparatomy was found significantly effective in; seprafilm, lornoxicam and methilen blue groups, respectively. There was no statistically significant difference in the treatment groups in the antiadhesive effect.Chlorhexidine gluconate may be used safely in cyst hydatid and its complications where peritoneal lavage is recuired while it reduces adhesion formation. Lornoxicam was foud to be equivalent to seprafilm which forms the least adhesions.