Bir glikoliz araürünü olan nikotinamidadenindinükleotid ile zenginleştirilmiş kardiyopleji sıvısının kardiyak koruyucu etkisinin araştırılması
Exploring of cardiac protective effect of cardioplegia which enriched with nicotinamidadenindinucleotid
- Tez No: 203853
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞİNASİ MANDUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: NAD, kardiyopleji, kardiyopulmoner bypass, kalp koruma, NAD, cardioplegia, cardiopulmonary bypass, cardiac protection
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Kalp, kardiyopulmoner by pass pompası ile perfüze edilemeyen tek organdır. İskeminin etkileri hipotermi ve mekanik faaliyetin kardiyopleji ile durdurularak azaltılsa da yok edilememiştir. İskeminin zararlı sonuçlarını azaltmak için koroner arter ağızlarından verilen kardiyopleji sıvısına çeşitli gerekçelerle çeşitli maddeler eklenmektedir. Çalışmamızın amacı nikotinamidadenindinükleotid (NAD) ile zenginleştirilmiş kardiyopleji sıvısının kalbi koruyucu etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmaya koroner arter hastalığı ve kapak hastalıkları nedeniyle opere edilen 30 hasta alındı.Kardiyopulmoner by pass için kanülasyon sırasında sağ atriumdan kesilen doku parçası kan kardiyoplejisi, kolloid kardiyopleji, izotonik sodyum klorür, ve 48 ?mol/ml konsantrasyonunda NAD eklenmiş kolloid kardiyopleji sıvıları içinde ve 37 C derece ısıda 2 saat bekletildiler. Aynı doku parçasından bir küçük parça da alındıktan hemen sonra vakit geçirilmeden % 10 formaldehid içine konarak iskemik değişiklikler oluşmadan tespit edildi. İki saat sonunda %10 formaldehid ile tespit edilen dokular hematoksilen- eosin ile boyanarak histopatolojik incelemeye alındı. Tek patolog, aynı mikroskopta hastalar hakkında bilgi sahibi olmadan ve dokunun içinde bekletildiği sıvının ne olduğunu bilmeden akut iskeminin histolojik değişiklikleri olan hücre vakuolizasyonu, nükleus şişmesi, ,inflamasyon, ve myoliz açısından değerlendirildi. Her preparat bu kriterlere göre puanlandı. Nükleus büyüklüğü açısından yapılan değerlendirmede hiç iskemik kalmamış dokular ile NAD içinde bekletilmiş dokular birbirlerine benzer ve diğer dokulardan farklı bulundular. Vakuolizasyon, inflamasyon ve myoliz açısından yapılan değerlendirmede gruplar arasında fark bulunamadı. Bu çalışmada iskeminin etkilerinin belirgin olmayışı reperfüzyonun olmayışına bağlanırken, nükleus büyüklüğünün iskemik kalmamış doku ile NAD kardiyoplejisi dokularında benzer oluşu NAD ın koruyucu etkisinin dikkate alınması gerektiğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
Heart is unique organ which can not be perfused by cardiopulmonary by pass pump. Although it was decreased with hypothermia and stopped mechanically activity of heart by cardioplegia which is a fluid with potassium effects of ischemia could not be made absent. Many kinds matters are added into cardioplegia which administered through orifices of coronary arteries to decrease effects of ischemia . Thirty patients were enrolled to study because of coronary artery disease and valv diseases . Right atrial appendixes were taken from heart while routinely cannulation is going on. Tissue was divided to five pieces with tissue scissor. Tissue pieces were put into five different fluids. First , colloid cardioplegia enriched with ß Nicotin amid adenin dinucleotide ( NAD) 48 ?mol /ml , second NaCl % 0.09, third blood, fourth colloid cardioplegia and last 10 % formaldehyde as fixator. They were kept in 37 degree celcius temperature during 2 hours. Then They were put 10 % formaldehyde. They were stained with hematoxylen-eosin. A pathologist explored them without information about their medical situation and type of cardioplegic solution. She classified samples according to their nuclear size, presence of inflamation, cell vacuolisation, myolysis. Each sample was get point according to these criterias. NAD group was similar with Formaldehyde (nonischemic) group and was different from other groups according to nuclear size criteria. All groups were not different according to other criterias.