Giysiler ve ayakkabılardan elde edilen polenlere göre kişilerin belli bir ortamda bulunup bulunmadıklarının saptanması
Determination of the presence of individuals at certain area with usage of pollen obtained from clothes and shoes
  1. Tez No: 203856
  2. Yazar: ELÇİN ZORLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRSEL ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Biyoloji, Botanik, Forensic Medicine, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Adli palinoloji, botanik, polen, toprak, SEM, forensic palynology, botany, pollen, soil, SEM
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Adli bilimlerin ve botanik biliminin bir dalı olan adli palinoloji, kriminal olayların çözümlenmesinde önemli bir yere sahiptir. Adli olgularda, palinomorfların tespitini, tiplendirmesini ve karşılaştırmasını yaparak mahkemeler için delil elde edilmesini sağlar. Adli palinoloji; ırza geçme, adam öldürme, soykırım, terörizm, uyuşturucu madde pazarlama, saldırı ve hırsızlık, kundakçılık, kalpazanlık, illegal ithalat ile ilgili birçok olguda kullanılmıştır.Bu çalışmada örnekleme alanı olarak 5 lokalizasyon seçilmiş, giysi ve ayakkabılar kullanılarak farklı mevsimsel dönemlerde örnekler alınmıştır. Kişilerin giysi ve ayakkabılarına bulaşan topraktan ve örnekleme olay yerinden alınan kontrol örneklerinden polen izolasyonu yapılmıştır. Elde edilen polenlerin tespiti ve karşılaştırılması için taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılmıştır.Çalışma sonucunda, giysi ve ayakkabılar ile kontrol örneklerinden izole edilen polenlerin birbiri ile uyuştuğu tespit edilmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen palinolojik bulguların, kişiler ve olay yerleri arasında ilişki kurmada kullanılabilecek değerli veriler sunduğu ve hukuki süreçlere katkı sağlayabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Forensic palynology as a subdivision of forensic sciences and botany has an important place in solution the criminal cases. It is the science of deriving evidence for court with the usage of palynomorph finding, typing and matching. The use of forensic palynology in cases as broad as forgery, rape, homicide, genocide, terrorism, drug dealing, assault and robbery, arson, hit and run, counterfeiting, illegal importation.Five area for sampling were selected in this study. Soil samples were taken with using the clean clothes and shoes in differential seasonal periods. Pollen isolations were carried out from the soil samples on the clothes and shoes, and control specimens in studied localities. SEM was used for determining and comparing of pollen specimens.Isolated pollen specimens from clothes and shoes were mostly matched with the specimens from the control. In this framework, it was concluded that obtained results based on pollen analysis may be used as valuable parameters for the explaining the relations between the persons and case areas and contribute the judgement process.