Prostat kanserlihastalarda, Gleason skoru, patolojik ve klinik evre ile E-cadherin, ?-catenin ve CD44 ekspresyonları arasındaki ilişki
The relationship of Gleason score, clinical, pathological phase and CD44, E-cadherin, Beta-catenin expression and patients with prostate cancer.
- Tez No: 203855
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN GÖKÇE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, CD 44, E- cadherin, Beta ?catenin, Prostate cancer, CD44, E-cadherin, Beta-catenin
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışma, prostat kanserli hastalarda CD44, E-cadherin ve Beta-catenin moleküllerinin Gleason skoru, klinik ve patolojik evre ile ilişkisini değerlendirmek amacıyla yapıldı.Bu çalışmaya Ocak 2001 - Aralık 2006 yılları arasında TUR(P), açık prostatektomi ve radikal prostatektomi yapılan ve prostat kanser tanısı konulan 90 hasta dahil edildi. Çalışma grubundaki olgulara ait %10'luk formaldehit solüsyonu ile tespit edilmiş ve rutin doku takibi ile hazırlanmış parafin bloklardan elde edilen Hematoksilen-Eozin (H&E) ile boyalı preparatlarda, CD44, E-cadherin ve Beta-catenin ekspresyonları çalışıldı. Hastalara ait bilgiler, hasta dosyalarına ulaşılarak elde edildi. Preoperatif verilerde fizik muayene, PRM, PSA, direkt üriner sistem grafisi, üriner sistem USG bulguları kaydedildi. Postoperatif takipte PSA, kemik sintigrafisi kullanıldı. Çalışmaya daha önceden prostat kanseri tanısı konulmayan ve radyoterapi, kemoterapi, hormonoterapi almayanlar dahil edildi.Çalışmaya alınan 90 PKa'li hastanın; %92,2'sinde CD 44, %51,1'inde E-cadherin ve %20'sinde Beta-catenin boyanma oranlarında azalma saptandı. Yüksek ve düşük Gleason skorları yönünden Beta-catenin dışında istatiksel anlamlı fark saptanamadı. Radikal prostatektomi yapılan hastalardaki pT2 ile pT3 evreler arasında E-cadherin, Beta-catenin ve CD44 boyanma oranlarında azalma yönünden fark bulunamadı. T1-T2-T4 klinik evreler arasında E-cadherin, Beta-catenin ve CD 44 boyanma oranlarında azalma yönünden fark bulunamadı.Sonuç olarak, prostat kanserinde CD44 ve E-cadherin ekspresyonunun, Gleason skoru, klinik ve patolojik evreden bağımsız olarak azaldığını saptadık.
Özet (Çeviri)
This study aimed, to evaluate the relationship between CD44, E-cadherin, Beta-catenin and Gleason score, clinical and pathological phase in prostate cancer.Ninety patients underwend radical prostatectomy, TUR-P, or open suprapubic prostatectomy between January 2001 and December 2006 and in whom pathologic evaluation revealed prostatic adenocancer were included into the study. Hemotoxylen-eosine dyed pathological specimens obtained from paraphin blocks fixed in %10 formaldehyde solution were studied for expression levels of CD-44, E-cadherin and Beta-catenin. Knowledge about patients were obtained from hospital records retrospectively. Signs of physical examination, digital rectal examination, serum PSA level,records of kidney, üreter, bladder graphy or ultrasound were recorded as preoperative data. Serum PSA levels and bone scintigraphy were used as postoperative follow up tools.Of the 90 patients with prostate cancer, %92,2 for CD44, %51,1 for E-cadherin, %20 for Beta-catenin expressed lower levels than normal. There was not statically significant difference of expression levels between high and low Gleason scores except for Beta-catenin. E-cadherin, Beta-catenin and CD44 expression levels of pT2 and pT3 stages in patients underwent radical prostatectomy were compareble. There were not statically significant difference between T1-T2-T4 clinical stages regarding E-cadherin, Beta-catenin and CD44 expressions.İn conclusion, the results of this study suggested that CD44 and E-cadherin expression levels in prostatic adenocarcinoma were decreased independently from clinical, pathologic stage and Gleason score.