Diş tedavisi için gelen yetişkin hastalarda görülen odontojenik çene kistlerinin istatistiksel olarak değerlendirilmesi
The statistically evaluation of odontogenic cysts of the jaws in adult patients aplly for dental treatment
- Tez No: 203904
- Danışmanlar: Y.DOÇ. DİLŞAT ALASYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Odontojenik kistler, yetiskin hastalar, istatistiksel değerlendirme, Odontogenic cysts, adult patients, statistically evaluation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Oral Diagnoz ve Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
olan kistler çenelerdeki sismelerin en sık rastlanan sebeplerindendir. Bu çalısmanın amacı; Gazi Üniversitesi Dis Hekimliği Fakültesi Oral Diagnoz ve Radyoloji Bilim Dalına çesitli dental nedenlerle basvuran eriskin hastalar arasında odontojenik kistlerin görülme insidansını belirlemek ve diğer coğrafik bölgelerden daha önce elde edilen bilgilerle bu bilgileri kıyaslamaktır. Yedi yıl boyunca yetiskin hastalarda tespit edilen sekiz yüz odontojenik kist çalısma grubunu olusturmaktadır. Yasları 20-89 arasında değisen 513'ü erkek 287'i kadın toplam 800 hastada görülen odontojenik kistler yas, cinsiyet, lokalizasyon ve histopatolojik tanıya göre istatistiksel olarak incelenmistir. Yapılan arastırma sonucunda erkek hastaların (%64.12) çoğunlukta olduğu çalısma grubunda inflamatuar odontojenik kistler (%69.4) gelisimsel kistlerden (%30.6) daha fazla bulunmustur. Odontojenik kistler içerisinde radiküler kist (%59.9) en fazla bulunmus olup bunu sırasıyla, dentigeröz kist (%21), rezidüel kist (%8.9), odontojenik keratokist (%7.9), lateral periodontal kist (%1), paradental kist (%0.6), kalsifiye odontojenik kist (%0.5), yetiskin gingival kist (%0.1) ve glandular odontojenik kist (%0.1) izlemektedir. En fazla ikinci yas dekadında (%35.87) görülen odontojenik kistler sıklıkla mandibular posteriorda (%36.25) yerlesim göstermistir. Odontojenik kistlerin dağılımı hakkında bilgi sahibi olmak, klinik muayene sırasında bu lezyonları teshis etmede ve uygun tedavi planlamasını yapmada hekimlere yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The most common cause of chronic swellings of the jaws is the cyst which is a pathologic space filled with fluid, lined by epithelium and surrounded by a definite connective tissue wall. The purpose of this study is to determine the relative frequency of odontogenic cysts in adult patients apply to Gazi Universty of Faculty Dentistry, Department of Oral Diagnosis and Radiology for some kind of dental problems and to compare these data with previously published reports from other geographic areas. The study group is composed of eight hundred odontogenic cysts diagnosed in adult patients during 7 years. There are a total of 800 odontogenic cysts; of these 513 occured in male, 287 in female and the age of patients range from 20 to 89 years. There are analyzed statistically with regard to age, sex, anatomical distribution and histological diagnosis. The study indicate that inflammatory odontogenic cysts (69.4%) are more common than developmental odontogenic cysts (30.6%). Radicular cyst (59.9%) are the most common odontogenic cyst, followed by dentigerous cyst (21%), residual cyst (8.9%), odontogenic keratocyst (7.9%), lateral periodontal cyst (1 %), paradental cyst (0.6%), calcifying odontogenic cyst (0.5%), gingival cysts of adults (0.1%), glandular odontogenic cyst (0.1%). The odontogenic cysts occured most frequently in the posterior mandible and the second decade of life. The knowledge of the prevalence of odontogenic cysts is to help dentists to diagnose and to plan treatment