Profesyonel futbolcuların futbolu bırakma yaşantılarını algılamaları üzerine bir araştırma
A research on professional football players' perceptions of career termination experience
- Tez No: 203905
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖZBAY GÜVEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Spor, Sociology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, futbolda kariyer, kariyeri sonlandırma, Football, career in football, career termination
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu arastırmanın amacı; Türkiye'deki profesyonel futbolcuların, futbolu bırakma yasantısını nasıl algıladıklarını belirlemek, bu algıların bireylerin kisisel bilgilerinden elde edilen bagımsız degiskenlere göre farklılasıp farklılasmadıgını karsılastırarak, ortaya koymaktır. Çalısmaya, Ankara'da yasayan, profesyonel futbolu bırakan farklı profesyonel liglerde (1., 2. ve 3. Lig) futbol oynamıs bireyler arasından tesadüfî seçim (random) yöntemi kullanılarak seçilen 384 kisi gönüllü olarak katılmıstır. Arastırmada veri toplama araçları olarak; ?Kisisel Bilgi Formu? ve ?Profesyonel Futbolu Bırakma Yasantısını Algılama Ölçegi (PFBYAÖ)? kullanılmıstır. Arastırma sonucunda, profesyonel futbolu bırakan bireylerin, profesyonel futbolu bırakma yasantılarını algılama ölçeginden aldıkları puanların, bireylerin; yas, ögrenim durumu, profesyonel futbol oynama süresi, oynadıkları kulüp sayısı, oynadıkları lig statüsü, millî takımda oynama, oynarken bir egitim kurumunda okuma, sakatlık geçirme, futbolculuk yasantılarını degerlendirme, futbola baslarken hedefi olma, bu hedefe ulasma durumları ve profesyonel futbolu bırakma nedenine göre farklılastıgı tespit edilmistir. Arastırmada, profesyonel futbolcuların, futbolculuk kariyerlerini çogunlukla kendi kararları ile ortalama 27,22 yasında sonlandırdıkları görülmüstür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the professional football players? perceptions of retirement experience in Turkey and to display, in a comparative way, whether these perceptions acquire a difference according to the independent variables obtained through personal information of individuals. Randomly selected, 384 retired individuals from professional football leagues (played in 1st, 2nd and 3rd leagues) who are living in city of Ankara participated into the study voluntarily. ?Personal Data Form? and ?Perception Scale of Professional Football Career Termination Experience (PSPFCTE)? were used in the study as the data-collection tools. It has been determined at the end of the research that individuals who retired from professional football, the scores getting from the scale are differed from the age, education level, duration of professional football playing, number of clubs that played, statute of leagues that played, playing in national teams, going school while playing football, injuries, evaluation of football career, statue of having an objective while beginning football and achieving that objective and reason of retirement from professional football. In the research, it has been observed that professional football players terminated their professional football career by their own decisions at the average of 27,22 age.