Terapötik ultrasonun ısı şok proteini üzerine etkisi
The effect of therapeutic ultrasound on heat shock protein
  1. Tez No: 203929
  2. Yazar: HAMİDE GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ELDEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Osteoartrit, Ultrason, ısı şok proteini 70 ekspresyonu, Osteoarthritis, ultrasound
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Ultrason fizik tedavide derin ısıtıcı olarak kullanılan bir fizik tedavi ajanıdır. Ultrasonik ses dalgalarının çeşitli vücut dokularında emilimi ve yansıması sonucu ısı artışı ortaya çıkar. Ultrasonun vücut dokularında elastikiyeti artırma, damarların vazodilatasyonuyla dokuların aldığı oksijen miktarını artırıp, metabolik atıkların daha kolay uzaklaştırılması nedeniyle hasarlı dokuda iyileştirmeyi hızlandırıcı etkisi vardır. Bu çalışmada ultrasonun dokularda ısı artışı etkisine bağlı olarak ısı şok proteinlerinde (HSP 70) artışa yol açıp açmadığı ve bunun klinik düzelme ile korele olup olmadığını ortaya koymayı amaçladık.Yöntem: Bu araştırmada CÜTF Hastenesi Ortopedi / Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı'na başvuran, meniskopatili/gonartrozlu/anterior krusiyat ligament yaralanması nedeniyle artroskopi ve artroplasti yapılan hastalardan 41 hasta çalışmaya alındı. 1.gruba artroskopi öncesi ultrason tedavisi uygulandı. 2.gruba plasebo ultrason uygulanır iken; 3. gruba ultrason tedavisi yapılmadı. Artroskopi/artroplasti esnasında alınan sinovyal dokuda immünhistokimyasal olarak ve ELISA yöntemiyle HSP 70 protein ekspresyonu incelendi.Sonuçlar: ELISA ile değerlendirilen HSP 70 protein ekpresyon değerleri; kontrol grubunda 13,42±22,03 ng/ml; plasebo grubunda 42,75±0,3477 ng/ml; ultrason grubunda 23,37±28,97 ng/ml olarak bulunmuştur (p=0,003). İstatistiksel olarak kontrol ve plasebo grubundaki farklılık anlamlı bulunurken; kontrol - ultrason grubu ve plasebo- ultrason grubu arasındaki farklılık önemsiz bulunmuştur. Sinovyal dokuda immünohistokimyasal olarak incelenen HSP 70 ekspresyonu açısından gruplar arasındaki farklılık istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur (p>0.005).Yorum: Grupların heterojen özellikte olması, ultrason yapıldıktan sonra sinovyal dokunun alınma zamanının tüm bireylerde farklı olması ve gruplardaki hasta sayısının azlığı nedeniyle, gruplar arasında dokularda HSP 70 protein ekspresyonu açısından fark saptanamamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Ultrasound is a physical treatment device used as a deep warmer. Absorbtion and reflection of the ultrasonic sound waves from several body tissues results in heat production. Ultrasound has an accelerating effect on the injured tissues by increasing the elastisity, increasing the oxygen amount taken by the tissues as a result of vasodilatation and facilitating the removal of metabolic vaste products. In the present study the aim was the determination of heat shock protein (HSP 70) levels due to the increase in temperature produced by ultrasound waves and if this condition was correlated with clinical improval.Methods: In the present study 41 patients who suffered from meniscopathy, gonarthrosis and anterior cruciate ligament injury and admitted to Cumhuriyet University Orthopaedics/Physical Medicine and Rehabilitation Clinics and underwent arthroscopic/arthroplasty examination was included into the study. First group was applied ultrasound treatment before arthroscopic examination, second group was applied placebo ultrasound and the third group had no ultrasound treatment. Synovial tissue biopsies taken during the arthroscopic/arthroplasty examination were analysed for HSP 70 protein expression by immunohistochemical and ELISA methods.Results: In the evaluation of HSP 70 by ELISA method, HSP 70 expression values were found 13,42±22,03 ng/ml in the control group; 42,75±0,3477 ng/ml in the placebo group and 23,37±28,97 ng/ml in the ultrasound group (p=0,003). There was a statistically significant difference between control and placebo groups but no difference were seen between control-ultrasound and placebo-ultrasounds groups. In immunohistopathological examination HSP 70 expression showed no statistically significant difference between three groups (p>0.005).Conclusion: Since all the groups had a heterogenic nature in respect to disease, time intervals of biopsies were different in all the individuals and the number of patients in all groups were limited, HSP 70 expression might have shown no significant difference between the groups.