Lomber spondilozlu hastalarda fizik tedavi ile birlikte balneoterapinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Assesment the combined effects of balneotherapy and physical therapy in patients with lomber spondylosis
- Tez No: 203928
 - Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ELDEN
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
 - Anahtar Kelimeler: Balneoterapi, Fizik Tedavi Ajanları, Lomber Spondiloz, Fonksiyonel Yetmezlik, Balneotherapy, Physical Therapy, Lomber Spondylosis, Functional Disability
 - Yıl: 2008
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Balneoterapi lomer spondilozlu hastaların tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır fakat balneoterapinin yararlı etkileri ve etki mekanizmaları hala tartışmalıdır ve bu konuda sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Biz bu çalışmada lomber spondilozlu hastalarda, kombine balneoterapi ve fizik tedavi ajanlarının ağrıya, lomber mobiliteye, fonksiyonel duruma ve yaşam kalitesine etkilerini değerlendirmeyi amaçladıkYöntem: Lomber spondiloz tanısı alan 60 hasta, 35 ve 25 kişilik 2 gruba ayrıldı. Birinci gruba 3 hafta süreyle balneoterapi, fizik tedavi ajanları [ ultrason (1 Mhz frekansında, 1.5 w/cm2 dozunda,6 dakika), TENS (50-100 frekansında, 20 dakika), hotpack (20 dakika) ], medikal tedavi (NSAİİ ve myorelaksan) ve egzersiz programı uygulandı. İkinci gruba ise, balneoterapi haricinde aynı protokol uygulandı. Hastalar ağrı değerlendirilmesi için visuel analog skala (VAS), mobilite değerlendirilmesi için bel hareketleri ( el parmak zemin mesafesi (EPZM), lomber schober (LS) testi, ekstansiyon ve lateral fleksiyon dereceleri ), fonksiyonel yetersizlik için Modifiye Oswestry İndeksi ( MOI ) izlem parametreleri kullanılarak klinik iyileşme açısından değerlendirildi.Sonuçlar: 3 hafta süren tedavi sonunda her iki grupta da anlamlı iyileşmeler olurken, özellikle balneoterapi uygulanan grupta balneoterapi uygulanmayan gruba göre anlamlı ağrı azalması, lomber mobilite artışı (sağ ve sol lateral fleksiyon hariç) ve fonksiyonel iyileşme gözlendi.Yorum: Balneoterapi ve fizik tedavi ajanlarının kombine kullanımı lomber spondilozlu hastaların ağrısında azalma, mobilitelerinde artış, fonksiyonel durumlarında iyileşme ve yaşam kalitelerinde artış ile sonuçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Balneotherapy is commonly used in the treatment of lomber spondylosis but its benefits and the effect mechanism are still controversial. The number of trials on this topic are also limited. In this study, we searched the combined effects of balneotherapy and physical therapy on relieving pain, lomber mobility, functional disability and life quality in patients with lomber spondylosis.Methods: In this trial, 60 patients with lomber spondylosis were divided into two groups. Patients in group 1 (n=35) were treated with balneotherapy, physical therapy [ ultrasound (1 Mhz frequency, 1.5 w/cm2 dose, 6 minute ), TENS (50-100 frequency, 20 minute), hotpack (20 minute) ], medical treatment (NSAİ drugs and myorelaxant drugs) and exercise program for 3 weeks. In group 2 (n= 25) the same protocol was used, expect balneotherapy. Evulation parameters were pain (visual analogue scala), lomber mobility ( finger-floor distance, lomber Schober index, lateral flexion and extansion degree) and functional disability (Oswestry disability index).Results: Altough there was improvement in both of the groups, when they were compared, the outcome was significantly better in balneotherapy group (expect left and right lateral flexion )Conclusion: Combination of balneotherapy and physical therapy resulted in pain relief, increased mobility, improved functional disability and increased quality of life at lomber spondylosis patients in our study.