Cerrahi birimlerinde çalışan hemşirelerin kan ve vücut sıvılarıyla bulaşan hastalıklardan korunmaya yönelik aldıkları evrensel önlemler
The universal precautions taken by the nurses working in the surgical units for the protection of diseases transmitted via blood products and body fluids
- Tez No: 203948
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İKBAL ÇAVDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Evrensel önlemler, kan yoluyla bulaşan hastalıklar, hemşire, Universal precautions, bloodborne diseases, nurse
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, cerrahi tıp bilimleride çalışan hemşirelerin kan ve beden sıvıları ile bulaşan hastalıklardan korunmaya yönelik aldıkları evrensel önlemleri belirlemek ve gelecekte gerçekleştirilecek çalışmalara katkı sağlamak amacı ile tanımlayıcı olarak planlandı. Örneklemi, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakülteleri' nde cerrahi tıp bilimleride çalışan katılım konusunda istekli 410 hemşire oluşturdu.Çalışmada veri toplama aracı olarak hemşire bilgi formu ve evrensel önlemleri içeren kontrol listesi kullanıldı. Kurum izinleri alındı.Hemşirelerin % 73,2'sinin kan yolu ile bulaşan hastalıklardan korunmaya yönelik eğitim aldıkları, % 19,5'inin kan yolu ile bulaşan enfeksiyon geçirdiği, % 30'unun son 6 ay içinde delici- kesici alet yaralanması geçirdiği, % 72,4'ünün hepatit B aşısı olduğu ve aşı yaptıranların % 89,2'sinin aşı programını düzenli olarak uyguladığı, % 50,2'sinin kan yoluyla bulaşan hastalıklardan korunmaya yönelik olarak yeterince önlem almadığını düşündüğü bulundu. Araştırmada hepatit B aşısı yaptırma durumunun yaş, çalışma yılı ve eğitim düzeyi ile istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulundu. Ayrıca hemşirelerin evrensel önlemleri alma durumlarının birimler, çalıştıkları birimlerdeki görevleri, çalışma şekli, delici- kesici alet ile yaralanma, kan ve beden sıvıları ile temas etme durumu ve kan ve beden sıvıları ile bulaşan hastalıklardan korunmaya yönelik olarak önlem aldığını düşünme durumu arasındaki ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı.Risk altındaki sağlık çalışanlarının kan ve beden sıvıları ile bulaşan hastalıklardan kendilerini koruyabilmeleri için evrensel önlemler hakkında hemşirelerin bilgilendirilmesi, önlemlerin etkin bir şekilde uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This present study has been planned to define the universal precautionsemployed by the nurses working in the surgical units for the prevention of diseasestransmitted via blood products and body fluids and aimed to contribute to the relatedfuture studies. The study group included 410 voluntary nurses working in surgical unitsof Istanbul University, School of Medicine and Istanbul University Cerrahpasa Schoolof Medicine.In this study, a nurse information form and a control list including universalprecautions have been utilized for data collection. It is found that, % 73,2 of nurses havebeen educated for the prevention of blood-borne diseases, % 19,5 of nurses have hadblood-borne infections, % 30 of nurses have been accidentally injured by sharpinstruments such as needles during the last 6 months, % 72,4 of nurses have hadhepatitis B vaccination and the % 89,2 of the hepatitis B-vaccinated nurses haveundergone regular vaccination programs, and % 50, 2 of nurses thought that they havetaken inadequate prevention for the protection against blood-borne diseases. In thiscurrent study, the rate of hepatitis B vaccination among nurses statistically significantwith the age, working years and the educational status of the individuals. Furthermore,nurses? work places, their jobs, their working shifts, the status of direct contact with theblood and body fluids, their awareness of protection against these kinds of transmittablediseases also statistically significant with universal precautions taken by the nurses.In short, we recommend that nurses under risk should be informed about theuniversal precautions to protect themselves from diseases transmitted via blood andbody fluids and these precautions should be performed effectively.