Yumuşak astar uygulanmış protez kaide maddelerinin cam fiber ile güçlendirilmesi ve kırılma dayanımın ölçülmesi
The effect of e glass reinforcement on the transverse strength of soft-lined denture base polymers.
  1. Tez No: 203978
  2. Yazar: AHMET YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBAHAR IŞIK ÖZKOL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: protez kaide malzemeleri, yumuşak astar polimeri, güçlendirme, cam fiber, kırılma dayanımı, denture base polymers, soft liners, reinforcement, glass fiber, transverse strength
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Poli metil metakrilat(PMMA) protetik tedavide en sık kullanılan protez kaide polimeri olmasına rağmen kırılma direnci açısından istenilen yeterli özelliklere sahip değildir. Proteze yumuşak astar polimerinin uygulandığı durumlarda kaide plağının kalınlığının azalmasından dolayı maddenin kırılma direnci daha da düşmektedir. Bu çalışmanın amacı yumuşak astar polimeri uygulanmış PMMA protez kaide polimerinin, cam fiberle güçlendirilmesinin kırılma özelliklerine etkisini araştırmaktır. Çalışmamızda ısı ile polimerize olan iki çeşit protez kaide polimeri (Lucitone 199, Meliodent HC), iki çeşit yumuşak astar polimeri (Molloplast B, Vertex Soft) ve cam fiber (Everstick) kullanılmıştır. İki farklı kaide kalınlığı (3 mm, 5 mm) kullanılarak 16 deney grubu ve her grupta 12 örnek olmak üzere toplam 192 deney örneği hazırlanmıştır. 65x10x5 mm boyutlarında hazırlanan örnekler 28 gün oda sıcaklığında su içinde bekletildikten sonra üç nokta eğme testi uygulanarak kırılma kuvveti, eğilme miktarı, kırılma dayanımı ve elastik modülü ölçülmüştür. Veriler istatistiksel olarak tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve LSD testi ile değerlendirilmiştir (p?0.05). Deney grupları arasında ileri derecede anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Kırılma özellikleri açısından en iyi değere fiber ile güçlendirilmiş ve yumuşak astar polimeri uygulanmamış 3 mm'lik kaide gruplarında ulaşılmıştır. Bu gruplarda kırılma kuvveti, elastik modülü ve kırılma dayanımı anlamlı şekilde artarken (p?0,001) eğilme değerlerinde bir değişiklik olmamıştır. Yumuşak astar uygulanmış protez kaide polimerlerinin çubuk şeklinde silanlanmış cam fiber ile güçlendirilmesi protezin kırılma kuvvetini, elastik modülünü ve kırılma dayanımını anlamlı olmasa da arttırırken, eğilme değerini değiştirmemektedir. Bu kısıtlı çalışmadan çıkan sonuç; cam fiber ile güçlendirme yumuşak astar uygulanmış protez kaide polimerlerinin kırılma özelliklerini etkileyebilir.
Özet (Çeviri)
Despite fatigue failure and low transverse strength, denture base polymers are the most common used polymeric materials in prosthetic dentistry. When the denture bases are lined with soft liners because of the decrease in thickness of denture bases, fractures may occur in the dentures. The aim of this study is, to reinforce the soft-lined heat-cured acrylics with E glass fibers. In our study 2 heat-cured (Lucitone 199, Meliodent HC), 2 soft-liners (Molloplast B, Vertex Soft) and E glass fiber (Sticknet) were used. 12 groups with two different thickness(5 mm, 3 mm), each containing 12 specimens with the dimensions of 65x10x5 mm, totally 192 specimens are made and were stored in distilled water for 28 days prior to measurements of fractural force, deflection, moduolus of elasticity and the transverse strength with using three-point bending test. Data were statistically analyzed by one-way analysis of variance (p?0.05) (ANOVA). The highest values of fracture properties were found in group fiber reinforced 3mm denture base polymers without soft lining. In these groups fractural force, modulus elasticity and transverse strength increased significantly (p?0,001) while there is no change in deflection. In the groups of soft lined denture base polymers, fiber reinforcement influenced the fractural force, moduolus of elasticity and transverse strength insignificantly while not changing deflection. As a conclusion, within the limitation of this study, the use of E glass fibers can affect the fractural properties of soft-lined denture base polymers.