İstanbulda tüketime sunulan kanatlı doku ve ürünlerinde iyonofor grubu antikoksidiyal ilaçlardan Monensin ve Narasin kalıntılarının araştırılması ve farklı ısı işlemlerinin kalıntı düzeyine etkisinin incelenmesi
Research of monensin and narasin residues which are member of ionophore group anticoccidial drugs and effects of different heat factor on the residue levels in poultry tissues and products for human consumption in Istanbul
  1. Tez No: 203984
  2. Yazar: HASAN HÜSEYİN ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OYA ÜSTÜNER KELEŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: monensin, narasin, kalıntı düzeyi, kanatlı eti ve yumurta, ısı faktörü
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
İyonofor grubu antikoksidiyal ilaçlar kanatlı yetiştiricilik sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır. Diğer yandan yasak olmasına rağmen yumurta tavuğu yetiştiricilerince de illegal veya kural dışı olarak kullanılabilmektedir.Bu proje çalışmasında, insan tüketimine sunulduğu son nokta olan marketlerden alınan tavuk eti ve yumurtasında monensin ve narasin kalıntılarını ve ısı faktörlerinin kalıntı seviyesi üzerine etkisi araştırıldı. Piyasa araştırması sonucunda tavuk eti ve yumurta örneklerinin hiç birinde monensin ve narasin kalıntılarına rastlanılmadı.Broiler tavuk yemlerine monensin ve narasin ilave edilerek 10 gün süreyle beslendi ve sonrasında 1,3,5 ve 7. sonrasında kesime sevk edilerek önce dokulardaki kalıntı düzeyi ölçüldü. Dokulardaki kalıntı seviyesinde oluşabilecek değişimleri incelendi. Süreye bağlı olarak ilk gün hızlı bir azalma gözlendi.Isı faktörleri ve pişirme usullerinin etkisi konusunda invivo ve spike uygulamalarda monensin ve narasin kalıntılarında azalma tespit edildi ve ısı faktörlerinin kalıntı düzeyinin azalmasında pozitif etkisi görüldü.Bu çalışma, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje No: 1238
Özet (Çeviri)
Ionophore group coccidiostats have been using widely by poultry breeder sectors. Although banned to use from eggs-poultry breeding farm can be used illegal and except of rural.In this study, monensin and narasin residues were researched on the last marketing points for human consumption and efficient of heat factor on the residue levels factor on the poultry meat.No found positive result for monensin and narasin residue on the meat and eggs in the marketing controlled.On the other hand, broiler type poultry groups are feeded during 10 days with monensin and narasin containing feeding. After 10 days, two groups send to slaughter respectively as definite time that 1,3,5 and 7. days and analysed to residue levels on the poultry tissues. Depend on time first day, monensin and narasin residue levels were fall down rapidly poultry tissue.Also in vivo and spike application studies identified that the residue level decreased depend on heat factors efficient and cooking transactions, so heat factor were effected to residue level decline as positiveIn this study was supported by the Scientific Research Projects Department of Istanbul University. Project no: 1238KEY WORDS: monensin, narasin, residue level, poultry meat and eggs, heat factor