Fazla kilolu ve şişman kadınlarda hipertansiyon
Hypertension in overweight and obese women
  1. Tez No: 204005
  2. Yazar: AYŞE SEDEF ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ORHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Obesity, Hypertension, Prehypertension, systolic blood pressure, diastolic blood pressure
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Şişmanlık sıklığı ve neden olduğu komplikasyonlar son yıllarda artış göstermiştir.Hipertansiyon gelişmiş ülkelerde sık rastlanılan bir sağlık sorunudur. Tedavi edilmemiş hipertansiyon konjestif kalp hastalığı, son evre böbrek hastalığı ve periferik vasküler hastalıkları içeren çeşitli dejeneratif hastalıklara yol açar. Ağırlık artışının damar basıncı yükselmesine neden olduğu bilinmektedir.Amerika Birleşik Devletleri'nde görevli ?Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation and Treatment of High Blood Pressure? (JNC) yedinci raporunda yeni bir hipertansiyon sınıflaması açıklamış ve hipertansiyondan önceki dönemi prehipertansiyon dönemi olarak tanımlamıştır.Bu çalışmada, amacımız fazla kilolu ve şişman kadınlarda prehipertansiyon ve hipertansiyon varlığı ve bunlara eşlik eden risk göstergelerini araştırmaktı.5272 fazla kilolu ve şişman kadın çalışma kapsamına alındı. 323 normal kilolu kadın kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edildi. Normal kilolu kişilerde en fazla normal damar basıncı, fazla kilolu kişilerde en fazla prehipertansiyon ve şişman kişilerde en fazla hipertansiyon tablosu olduğunu belirledik.Damar basıncı yükseldikçe yaş, ağırlık, vücut yağı, bel çevresinin arttığını gözlemledik. Diyabet risk göstergelerinin, lipid göstergeleri ve diğer risk parametrelerinin düzeylerinin damar basıncı yükseldikçe artmıştı.Sonuç olarak, fazla kilolu ve şişman kişilerde damar basıncındaki yükselmenin artan şişmanlıkla ve metabolik rahatsızlıklara yol açan risk göstergeleriyle ilişkili olduğu görüldü. Prehipertansiyonun erken tanısının konmasının hipertansiyonu ve komplikasyonlarını önleyebileceği düşünülebilir. Ağırlık kaybının anahtar rol oynayabileceği ve sadece damar basıncını düşürmekle kalmayıp risk göstergelerini normale döndürebileceği ileri sürülebilir.Anahtar Kelimeler : Şişmanlık, hipertansiyon, prehipertansiyon, sistolik kan basıncı, diyastolik kan basıncı
Özet (Çeviri)
Obesity prevalence and its complications have gradually increased in last years.Hypertension is a common public health problem in developed countries. Untreated hypertension leads to many degenerative diseases including congestive heart failure, end-stage renal disease and peripheral vascular disease. It is known that weight gain is a determinant of blood pressure.The ?Joint National Committee (JNC) on Prevention, Detection, Evaluation and Treatment of High Blood Pressure? has annouced a new classification of hypertension and made a definition of ?prehypertension? : stage before the hypertension.In this study, our aim was to determinate prehypertension and hypertension stages and associated risk parameters in overweight and obese women.We investigated 5272 overweight and obese women and 323 normal-weight women as a control group. We founded that normal blood pressure in normal weight women, prehypertension in overweight women and hypertension in obese women was at the highest rate.We observed that increasing hypertension has a strong link to the age, the weight, the body fat, the waist circumference. Diabetes parameters, lipid parameters and other risk parameters levels were elevated with increasing hypertension.As a result, increasing hypertension was in relation with increasing obesity and other parameters which may lead to metabolic disorders.It may be considered that the early diagnosis of prehypertension may prevent hypertension and its complications. We can presume that weight loss may play a key role and may not only lower blood pressure but also normalize risk parameters.