Karpal tünel sendromu olan hastalarda Deksametazon iyontoforezi tedavisinin etkinliği ve ultrason tedavisi ile karşılaştırılması
The efficacy of Dexamethasone iontophoresis in the treatment of patients with carpal tunnel syndrome and comparison of its effect with therapeutic ultrasound
- Tez No: 204006
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLŞAD SİNDEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Karpal Tünel Sendromu, Deksametazon İyontoforezi, Ultrason, Splint, Egzersiz, Carpal Tunnel Syndrome, Dexamethasone Iontophoresis, Ultrasound, Splinting, Exercise
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Karpal tünel sendromu (KTS) son yıllarda endüstriyel gelişmelerin hızlanmasıyla epidemik sendrom haline gelmiştir. Deksametazon sodyum difosfat iyontoforezi yıllardan beri bir çok kas iskelet sistemi inflamatuvar hastalıklarında kullanılmakta ve klinisyenler bu modalitenin KTS tedavisinde kullanıldığını rapor etmektedirler.Bu çalışmanın amacı hafif tutulumlu KTS'li hastalarda konservatif olarak deksametazon ile iyontoforez ve ultrason tedavilerinin etkinliğinin karşılaştırılmasıdır.Elektromyografik ölçümle hafif şiddette KTS teşhisi konulan 58 hasta randomize edilerek (1'e 1) Deksametazon iyontoforezi (n=20), ultrason (n=20) ve plasebo iyontoforez (n=18) olarak üç gruba bölündü. Tüm hastalar 15 seans (3 hafta/5 gün) tedaviye alınmıştır. Tüm gruplara aynı zamanda 3 aylık tendon ve sinir kaydırma egzersizleri, gece splinti ile aktivite modifikasyonlarından oluşan kombine fizyoterapi programı uygulanmıştır. Tedavinin başında, tedaviden sonra ve tedavi bitiminden 3 ay sonra el bileği eklem hareket açıklığı ve kas testleri, VAS (Visual Analog Skala), handgrip, pinchmetre, monofilament testi ile duyu değerlendirmesi, iki nokta diskriminasyon testi, provokatif testleri, Boston sorgulama anketi ve sağlık değerlendirme anketi elektrofizyolojik ölçümler değerlendirilmiştir. Istatistiksel analizde SPSS 10.0 bilgisayar programı kullanılmıştır.Tedaviler sonunda tüm grupların klinik değerlendirmelerinde istatistiksel olarak anlamlı iyileşmeler görülmüştür (p?0,05). Deksametazon iyontoforezi, plasebo ve ultrason grubuyla karşılaştırıldığında daha başarılı sonuçlar alınmıştır. KTS'lerin 3 ay sonraki takiplerinde iyontoforez grubunda pinchmetre, monofilament, iki nokta diskriminasyon testleri ile Boston sorgulama formlarında istatistiksel anlamlı iyileşme gözlenmiştir (p?0,05). İki işlem (ultrason ve iyontoforez) elektrofizyolojik değerlendirmelerden median sinir motor ileti hızı ile duyusal ve motor amplitüdlerinde istatistiksel anlamlı değişiklikler göstermiştir (p?0,05).Çalışmamızın sonuçlarına göre hafif tutulumlu KTS hastalarında iyontoforez tedavisinin güvenilir etkileri elde edilmiştir. Daha geniş gruplarda yapılan çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Carpal tunnel syndrome (CTS) has become an epidemic syndrome because of fast industrial development in the last decades. Iontophoresis of dexamethasone sodium phosphate has been used for years in the treatment of many musculoskeletal inflammatory disorders and clinicians have reported using this modality in the treatment of CTS.The aim of this study is to compare the efficacy of iontophoresis therapy with dexamethasone and ultrasound therapy in conservative treatment of mild CTS. Fifty-eight patients with mild CTS confirmed by electromyographic examination were divided randomly (1:1:1) into three groups: Iontophoresis with dexamethasone (n= 20) or group 1, ultrasound (n=20) or group 2, shame iontophoresis (n=18) or group 3. The number of session was 15, for 3 weeks. All the groups underwent combined physiotherapeutic procedures like tendon and nerve gliding exercises, night splints and activity modifications for three months. Wrist range of motion, muscle tests, VAS (Visual Analog Scala), handgrip, pinch meter, sensorial evolution with monofilament test, two point discrimination test, provocative tests, Boston Questionnaire and electrophysiological evaluations were done at baseline and at the end of the therapies and 3 months follow-up. Statistical analyses were performed by SPSS 10.0 statistic computer software.At the end of 15 sessions of therapies, statistically significant improvement was seen in all clinical evaluations in all groups (p?0,05). Iontophoresis of dexamethasone revealed a success rate comparable with shame and ultrasound groups. In a 3-month follow-up of CTS, iontophoresis group had a statistically significant improvement in some clinical measurements like pinchmeter, monofilament test, Boston functional capacity subscale, two point discrimination test (p?0,05). Two procedures (ultrasound and iontophoresis) were shown some statistically significant changes in some electrophysiological evaluations like median sensorial and motor amplitudes (p?0,05).Results suggest there are satisfying effects of iontophoresis treatment in patients with mild CTS. Findings need to be confirmed in large groups.