Bir hastanenin polikliniklerine başvuran yaşlı bireylerin beslenme durumunun taranması ve sıvı tüketiminin belirlenmesi
Screening the nutrition status of elderly individuals who apply to A hospital's polyclinics and determining liquid consumption
  1. Tez No: 659230
  2. Yazar: TÜRKAN TİRYAKİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN BEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: yaşlı, sıvı tüketimi, malnütrisyon, Mini Nütrisyonel Araştırma (MNA), elderly, fluid intake, malnutrition. Mini Nutritional Assessment (MNA)
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırma yaşlı bireylerin beslenme durumunun taranması ve sıvı tüketiminin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma Gaziantep ilinde bulunan bir özel hastanenin polikliniklerine başvuran 65 yaş ve üzeri 200 yaşlı (93 erkek, %46,5, 107 kadın, %53,5) birey üzerinde yürütülmüştür. Bireylere uygulanan anket formunda demografik bilgiler, beslenme alışkanlıkları/besin tüketim sıklığı, Mini Nütrisyonel Araştırma (MNA) ve antropometrik ölçümler yer almaktadır. Yaşlı bireylerin yaş ortalamaları benzerdir (p=0,884; p>0,05). Hipertansiyon (erkek %35,5, kadın % %65,4) ve diyabet(erkek %34,2, kadın % 52,3) özellikle kadınlarda en çok görülen hastalıklar olarak saptanmıştır. İki grup arasında diyabet ve hipertansiyon hastalıkları açısından anlamlı bir fark bulunmazken diğer hastalıklar ile istatistiksel olarak çok anlamlı bir fark bulunmuştur (p=0,000; p0,05). Bu çalışmada sonuç olarak, yaşlıların beslenme ve sıvı tüketimleri açısından bazı sorunları olduğu saptanmıştır, buna yönelik olarak yaşlı beslenmesi konusunda gerekli politikaların geliştirilmesi ve bu konuda yaşlıların bilinçlendirilmesi sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to screen the nutritional special status of elderly people and to determine their fluid consumption. The study was conducted on 200 elderly (93 males, 46.5%, 107 females, 53.5%) individuals aged 65 years and over who applied to the polyclinics of a hospital in the city of Gaziantep. Demographic information, nutritional habits/food consumption frequency, Mini Nutritional Research (MNA) and anthropometric measurements are included in the questionnaire form applied to individuals. The mean ages of elderly individuals are similar (p = 0.884; p> 0.05). Hypertension (men 35.5%, women 65.4%) and diabetes (men 34.2%, women 52.3%) were found to be the most common diseases, especially in women. While there was no significant difference between the two groups in terms of diabetes and hypertension diseases, a statistically significant difference was found with other diseases (p = 0.000; p 0.05). As a result of this study, it was determined that the elderly had some problems in terms of nutrition and fluid consumption, accordingly, it was concluded that the necessary policies on elderly nutrition were developed and the elderly people were informed about this issue.