Gebe kadınların aile içi şiddete maruz kalma durumlarının belirlenmesi
Domestic violence among pregnant women
  1. Tez No: 204057
  2. Yazar: DEMET AVCI ALPAR
  3. Danışmanlar: PROF. NEZİHE KIZILKAYA BEJİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, kadına yönelik şiddet, aile içi şiddet, hemşirelik, Pregnancy, Spousal abuse, Battered Women, Domestic Violence
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Gebe kadınların, gebelik dönemlerinde aile içi şiddete maruz kalma durumlarını belirlemek amacıyla Ekim 2006 ? Şubat 2007 tarihleri arasında yürütülen çalışma, tanımlayıcı bir araştırma olarak planlanmıştır.Araştırma örneklemini oluşturmak için haftanın 3 günü İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Antenatal Polikliniğine gidilerek, buraya başvuran gebeliğinin 3.trimestırında olan 355 gebe ile görüşülmüştür. Bu gebelerden 45'i çalışmaya katılmak istemediklerini belirtmiş, 60'ı çeşitli nedenlerle görüşme sırasında anketi cevaplamaktan vazgeçmiştir. Çalışma kapsamına toplam 250 gebe alınmıştır. Araştırmanın uygulanabilmesi için kurumun Etik Kurul'undan yazılı onay alınmıştır.Araştırma verilerini toplamak amacıyla literatürde yer alan şiddet ile ilgili çeşitli soru araçları gözden geçirilerek araştırmacı tarafından geliştirilen soru formu, karşılıklı görüşme yöntemi ile uygulanmıştır. Elde edilen veriler Kikare Testi kullanılarak analiz edilmiştir.Araştırmanın sonucunda kadının, gebelik gibi özel bir dönemde de şiddete maruz kalabildiklerini göstermiştir. Eşleri tarafından şiddete maruz kalan gebelerden, gebelikleri süresince %4'ü dövüldüğünü, %8'i tekme atıldığını, %8,4'ü eve kilitlendiğini, %13,6'sı sözel olarak tehdit edildiğini, %24'ü ise istemediği halde cinsel ilişkiye zorlandığını bildirmiştir.Çalışma sonucuna göre, ilköğretim mezunu, görücü usulü ile evlenmiş, 5yıl altında evli olan, , 30 yaş üstü, sosyo ekonomik düzeyi düşük, çalışmayan, doğum sayısı 1 ve üzerinde ve eşleri alkol kullanan kadınlar şiddete daha fazla maruz kalmaktadırlar. Çalışmamızda gebelik şiddeti azaltan faktör olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is planned as a descriptive form, to determine domestic violence during pregnancy. A total of 355 third trimester pregnant women applied to prenatal policlinics of Women Disease and Obstetrics Department, Faculty of Medicine, I.U., were interviewed with every 3 days of week between October 2006 and February 2007 to compose research sample. Forty five of these pregnant women declined to attend the study and sixty decided to give up answering the questions for various reasons during interview. Therefore the study included 250 pregnant women. For this study, the Ethic Council approval was obtained and all of the work was carried out under their guidelines.The questionnaire developed by the researcher checking the literature for related data was performed by face to face interview method. Data was analyzed by Chi-Square Test.Results showed that pregnant women faced violence during this special period of their lives. Of pregnant women exposed to domestic violence, 4 % informed to be battered, 8 % to be kicked, 8.4 % to be imprisoned at home, 13.6 % to be threatened and 24 % to be forced for sexual relationship.According to the results of the study, women over 30 years of age, who had not completed high school, were married by mediation of marriage broker, had been married for less than 5 years, multiparous, had low income adequacy, did not have any job and with a partner using alcohol suffered much more off domestic violence. Pregnancy was found to be a decreasing factor.