Kocaeli ili Gölcük ilçesinde süreğen hastalık dışı özürlülük sıklığı, nedenleri ve özürlülerin sorunları
To study the frequence of disabilities, other then those with continious-illnesses, to find the reasons and disabled problems
  1. Tez No: 204090
  2. Yazar: EKREM AKTUĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAVİT IŞIK YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Disabilty, earthquake, Gölcük and prevalance
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Gölcük İlçesinde süreğen hastalık dışı özürlülük sıklığı, nedenleri ve özürlülerin sorunlarını belirlemekGereç ve yöntem: Çalışma kesitsel tipte bir çalışmadır. Veriler 2007 yılı sağlık ocakları yıl ortası nüfus tespitleri sırasında veri toplamayla ilgili eğitimden geçirilmiş ebeler aracılığıyla 2 aşamada kullanılan anketlerle toplanmıştır. Birinci aşamada hanedeki özürlü birey varlığı, ikinci aşmada da tespit edilen özürlü bireylerin ayrıntılı bilgileri sorgulanmıştır. Özür tipi Türkiye Özürlüler Araştırması kriterlerine göre belirlenmiştir.Bulgular: Toplam 31.621 haneden 1128 hanede 1279 özürlü birey bulunduğu saptanmıştır. Nüfusa oranlandığında Gölcük İlçesinde süreğen hastalık dışı özürlülük sıklığı %1.1 olarak belirlenmiştir. Özürlü bireyler içinde depreme bağlı özürlülük sıklığı %8.6'dır. Özür nedenleri içerisinde ilk sırada ortopedik özürlüler yer almaktadır. Özür tiplerinin %63`ünün sonradan ortaya çıktığı, özürlülerin büyük oranda sosyo-ekonomik sorunlarla karşı karşıya olduğu belirlenmiştir. Kurumlardan beklentileri arasında ekonomik destek ve sağlık hizmeti öne çıkmaktadır.Sonuç: Çalışmanın sonuçlarına göre Gölcük'te eğitim düzeyi düşük, sosyal güvenlik olanakları yetersiz, gelir durumu kötü olan bir özürlü bireyler kitlesinin mevcut olduğu görülmektedir. Özürlülerin sorunlarının çözülmesine yönelik kamusal düzenlemeler hızla hayata geçirilmelidir. Bu anlamda sağlık ve sosyal hizmet kurumlarına önemli görevler düşmektedir.Anahtar kelimeler : Özürlülük, deprem, Gölcük, prevalans
Özet (Çeviri)
Objective: To study the frequence of disabilities other then those with continious-illnesses, to find the reasons and their problems.Material and Method: This is a mass type of work.Data is collected during 2007, by means of data collection, trained midwives, for health centers mid year population census made in 2 steps public survey.In the first step, the presence of disableds in the home, second step was detailed data about determined disabled people. The type of disabled peaople is determined according to Turkish disabled research critaries.Findings: itwas found that out of total 31621 homes,1128 home had disabled persons, if this is calculated in percentages within the Gölcük town, about 1.1% of disabled persons are present, ( those outside the continual illness disability) a mong these % 8,6 are due to disablity caused by earthquake. Among the reasons of diability orthopedical disables takes the first place. A 63% of these disablities happended on a later date and most of these disableds are facing social- economical problems. The economical support and health services comes as first reasons of complains from the institutions.Result: according to the results of this survery in Gölcük the education is low, social security help is insufficient and there is a prescence mass low income. İt is necessary that a help from the public and its organisations are necessary and must be operational as soon as possible. This means a major and important duties are placed to the shoulders of health and social security institutions.