Yürüyüş ve gevşeme egzersizinin primer ve dirençli hipertansiyonunun kontrolüne etkisi
Effect of walking and relaxation exercises on control of primary and resistant hypertension
  1. Tez No: 204166
  2. Yazar: GÜLER BALCI ALPARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAN AKDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, ilaçsız tedavi, yürüyüş, gevşeme egzersizleri, hipertansiyonda hemşirelik bakımı, Hypertension, Nonpharmacological treatment, walking, relaxation exercises, nursing care in hypertension
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Araştırma, yürüyüş ve gevşeme egzersizlerinin primer ve dirençli hipertansiyonda etkinliğini değerlendirmek amacıyla, müdahale araştırması olarak yapılmıştır. Araştırmanın yapılabilmesi için etik kurul onayı, kurumlardan yazılı izin ve hastalardan yazılı onam alınmıştır. Çalışma, Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi Nefroloji Polikliniği Hipertansiyon Polikliniği' ne başvuran ve kriterlere uyan 30 hasta ile yürütülmüştür. Veriler, 21 Mayıs 2007 ile 31 Ocak 2008 tarihleri arasında, araştırmacı tarafından hazırlanmış olan anket formu, yaşam biçimi değerlendirme formu, hasta günlükleri, kan basıncı izlem formu ve ülkemizde geçerlik ve güvenirliği yapılmış Spielbereg Durumluk ve Sürekli Kaygı Envanteri ile toplanmıştır. Hipertansif bireyler yürüyüş ve gevşeme egzersizlerini 12 hafta boyunca uygulamışlardır ve araştırmacı tarafından kan basıncı değişikleri izlenmiştir. Elde edilen veriler SPSS 11.5 veri tabanında Tekrarlı Ölçümlerde Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Bonferroni Çoklu Karşılaştırmalar, Ki-Kare Analizi Testi ve Fisher's Exact Test ile değerlendirilmiştir. Yürüyüş ve gevşeme egzersizleri uygulanması sonucunda, sistolik kan basıncında 10.96 mmHg, diyastolik kan basıncında 7 mmHg azalma saptanmış ve bu farkın anlamlı olduğu belirlenmiştir (p0,05). Sonuç olarak, yürüyüş ve gevşeme egzersizlerinin primer ve dirençli hipertansif bireylerde rutin olarak uygulanmasına, bireylerin yaşam tarzı haline getirmesine ve hemşirelik girişimleri arasında yer almasına yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Study is based as intervention, on survey effect of walking and relaxation exercises on control of primary and resistant hypertension. To carry out study, these are obtained for study approval of ethic, inscription permission of institude and inscription consent. The study was carry out on patients come for exam to Hacettepe University Adult Hospital Policlinic of Nephrology and Hypertension and proper for study. Datas were obtained between 21 May 2007 and 31 January 2008 by questionnaire, assesment form of lifestyle, daily form for patient, blood pressure follow form which formed by researcher and State Trait Anxiety Scale. The patient walked and performed relaxation exercises during 12 weeks and their blood pressures were fallowed by researcher. Datas which collected analyzed with One-Way Analysis of Varience (ANOVA), Chi-care, Bonferroni, Fisher?s Exact Analysis in SPSS 11.5. On result of walking and relaxation exercises, it determined that reducing sistolic blood pressure about 10.96 mmHg, diastolic blood pressure about 7 mmHg and this diffirent reach statistical significance (p0,05). As result, there are suggestion in the study about routin apply for walking and relaxation exercises, to adopt to patients as lifestyle, to give nursing care for walking and relaxation exercises in prymary and resistant hypertension.