İşçi sağlığı ve iş güvenliğinde kullanılan kişisel koruyucu donanımlar ve standartları
The personnel safety equipments used for occupational health and safety and it's standards
- Tez No: 204229
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SEÇİL ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Kazalar, Public Health, Accidents
- Anahtar Kelimeler: s kazaları, meslek hastalıkları, kisisel koruyucu donanımlar, Work-related accidents, work-related diseases, personnel safety equipments
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Ülkemizde her yıl binlerce kisi is kazaları ve meslek hastalıkları sonucu hayatlarını kaybetmekte veya is göremez hale gelmektedir. Uğranılan maddi kayıplar ise 100 milyon doları asmaktadır. ?s kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesinde; is yeri çalısma sartlarının iyilestirilmesi, çalısanların eğitilmesi, makine ve tezgahlardaki operasyon noktalarının koruyucularla kapatılmasının yanında en önemli tedbir olarak, uygun koruyucu özellikteki kisisel koruyucu donanımların uygun islerde ve uygun sekilde kullanılması gelmektedir. Bu çalısma; Türkiye'de ve dünyada is kazaları ve meslek hastalıkları sebebiyle uğranılan maddi ve manevi kayıpları istatistiki verilerle ortaya koymak ve alınması gereken tedbirlerden biri olan kisisel koruyucu donanım kullanımının önemini vurgulamak amacıyla kaynak taraması, inceleme ve değerlendirme seklinde veri toplanarak yapılmıstır. Kisisel koruyucu donanım kullanımında isçileri, is kazaları ve meslek hastalıklarından üst seviyede koruyabilmek için bu malzemelerin, Türk Standardı (TS) ve Avrupa Standardı (EN) normlarına uygun olarak üretilmis olmaları, isçinin yaptığı is esnasında veya çalısmıs olduğu isyeri ortamında maruz kalabileceği is kazası veya meslek hastalıklarına neden olabilecek olumsuzluklara karsı uygun koruyucu özelliklere sahip bulunmaları ve isçiler tarafından kullanma usullerine uygun sekilde ve devamlı olarak kullanılmaları gerekmektedir. ?sçi sağlığı ve is güvenliğinin temel amacına uygun olarak, isçiler üzerinde kullanım bilinci olusturarak, kisisel koruyucu donanımların isçiler tarafından yaptıkları is ve çalıstıkları ortamlarda maruz kalabilecekleri is kazası ve meslek hastalıkları risklerine karsı uygun ve sürekli bir sekilde kullanımlarının sağlanması halinde, ülkemizde meydana gelen is kazaları ve meslek hastalıklarının büyük ölçüde önlenebileceği, çekilen acıların ve uğranılan maddi, manevi zararların azalacağı ve ülkemizin is kazaları ve meslek hastalıkları sınıflamasında Avrupa sampiyonu ve dünya üçüncüsü sıralamasının gerilere doğru düseceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Every year thousands of people die because of work-related accidents and diseases or seriously disabled in our country. Economic losses reach accidents, injuries and diseases beside to make workplace healthier and safer, education of workers, to protect machines and workbenches operation points the most important measure is to use the appropriate personnel safety equipments in appropriate works. This study made by collecting statistics informations, study, evaluation and source searching. The aim of this study to show physical and virtual losses by statistics informations caused by work-related accidents, injuries and diseases in Turkey and in the world and to emphasize the importance of using the personnel safety equipments. To use the personnel safety equipments provent workers against workrelated accidents and diseases. The equipments have to Turkish and European standards. Also they have to be appropriate characteristics to provent from workrelated accidents and diseases caused by work and workplace hazards. The personnel safety equipments have to use permanently by workers in appropriate shape and appropriate conditions. By establishing using consciousness, the personnel safety equipments have to be used permanently by workers in their workplaces against probable work-related accidents and diseases as a appropriate shape and conditions. If it is provided that the work-related accidents and diseases, the physical and virtual losses and paints will decrease in our country.