Kara Harp Okulu'nda sportif faaliyetlerde yer alan harbiyelilerin liderlik profilleri
The leadership profiles of cadets who participate in sports activities at Turkish Military Academy
  1. Tez No: 204230
  2. Yazar: SERHAN SABRİ HAMAT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SALİH SUVEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Spor, Education and Training, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Lider, liderlik yaklaşımları, dönüşümsel lider, bırakınız yapsınlar, Leader, leadership attitudes, transformational leader, Laıssez- Faire
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Yüzyıllardır insanların ilgisini çeken bir konu olan lider kavramı aynı zamanda insan, örgüt ve toplum amaçlarına ulaşmada oldukça önemli bir faktör durumundadır. Liderlerin başarısı önderlik ettikleri grupların, kurumların veya toplumların başarısını tetikleyeceğinden önemli bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Başarılı lider, etkili lider kavramı ile daha iyi açıklanırken; insan, örgüt ve toplum amaçlarına ulaşmada, liderliğin nasıl etkili kılınabileceği insanlık tarihinin geleceği açısından da önem teşkil etmektedir. Etkili liderliğin hangi koşullara bağlı olduğunun araştırılması, bu yönüyle salt bilimsel bir uğraş olmaktan çok, bir bütün olarak toplumları ilgilendirebilecek düzeyde önceliği ve önemi bulunan bir araştırma ve uğraş alanıdır. Bu çalışma Kara Harp Okulu'nda sportif faaliyetlerde yer alan Harbiyelilerin liderlik davranışlarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Liderlik yaklaşımları sırasıyla; Özellikler Teorisi, Davranış Teorisi, Durumsallık Teorisi ve Modern Liderlik yaklaşımlarıdır. Modern Liderlik Yaklaşımları tezin temel konusunu teşkil etmektedir. Modern liderlik yaklaşımlarında liderlik davranışı davranışsal, dönüşümsel ve bırakınız yapsınlar olmak üzere üç kategoride incelenmektedir. Kara Harp Okulu'nda Sportif Faaliyetlerde Yer Alan Harbiyelilerin Liderlik Profilleri adlı bu tez çalışması kapsamında modern liderlik yaklaşımı temel alınarak Harbiyelilerin liderlik davranışları araştırılmakta; onların Harp Okulu sürecindeki spor durumu başta olmak üzere çeşitli demografik verilerin bu liderlik davranışlarındaki farklılaşmayı açıklama ve anlamada kullanılıp kullanılamayacağı sorusuna cevap aranmaktadır. Bu amaçla Harp Okulunda öğrenim gören 383 Harbiyeliden toplanan veriler değerlendirilmeye tutulmuş; elde edilen veriler SPSS 14,0 demo versiyonu kullanılarak değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar yorumlanarak tezin sonuç bölümünde sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of leadership that has attracted people?s attention for centuries is an important factor designed for attaining the objectives of people, organizations and the public. Today, the success of leaders is an essential element since they can manage to spark the success of the groups, institutions and organizations they lead. A successful leader can be best described by the idea of effective leader; and thus, leadership?s efficiency on attaining the objectives of people, organizations and the public is prominent for the future of human history. The analyses of required factors to be an effective leader is more than a scientific study, it is a significant field of research that concerns the public. This study has been conducted in order to evaluate the leadership attitudes of cadets who participate in sports activities at Turkish Military Academy. Leadership attitudes are as follows; Theory of Specialties, Theory of Action, Theory of Timing and Modern Leadership attitudes. Modern Leadership Attitudes is the fundamental topic of this thesis. According to Modern Leadership Attitudes, leaders are evaluated in three categories: let them do it, revolving and acting. This thesis, which studies the leadership profiles of the cadets who participate in sports activities at Turkish Military Academy, holds modern leadership attitudes as its fundamental ground while researching for the leadership measures of the cadets. It also seeks answers as to the question of whether some demographic data, primarily their athletic profile during their Academy years, can be used in explaining and understanding the differences in their leadership attitudes. For this purpose the data gathered from 383 Cadets of the Turkish Military Academy, has been evaluated via the SPSS 14,0 demo version. The evaluated set of results is presented at the end of the thesis.