Öğretmenlerin idareye karşı hak arama düzeyleri
A research into the extent to which teachers can stand up to management
- Tez No: 204325
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÖHEYDA DOYURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Hak Arama, dare, Aktif Yurttaş, Demokrasi, Teacher, Fight for Rights, Management, Active Citizen, Democracy
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
T.C.KOCAEL ÜN VERS TESSOSYAL B L MLER ENST TÜSÜEĞ T M B L MLER ANAB L M DALIÖĞRETMENLER N DAREYE KARŞI HAK ARAMA DÜZEYLERÖZETBu araştırmada Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı öğretmenlerin, idare örgütüne karşıhak arama düzeyleri incelenmiştir. Öğretmenlerin haklarını bilme seviyeleri, haksızlıkkarşısında ilk olarak nasıl bilgi edindikleri, öğretmenlerin haklarını kullanım durumları ile hakararken onları etkileyen sosyo ekonomik ve kültürel etkenler incelenerek öğretmenlerindemokratik aktif yurttaş olma seviyeleri ortaya konmuştur.2005-2006 Eğitim- Öğretim yılında Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde basit tesadüfiörnekleme yöntemiyle seçilmiş devlet okullarında görev yapan 252 öğretmenden anketyöntemi uygulanarak alınan verilere dayalı olarak gerçekleştirilen araştırmada sonuçlar; SPSS11 paket programı aracılığı ile yüzde, frekans, t testi, varyans analizi, tukey testi gibiistatistiksel yöntemler kullanılarak çözümlenmiştir.Araştırmanın sonucunda, öğretmenlerin idareye karşı hak arama düzeyleri düşükseviyede çıkmıştır. Öğretmenler demokrasilerde haklarını bilen ve bunları kullanan çağdaşyurttaşlık bilincine sahip değildir. Bunun nedeni hakları konusunda bilgi eksikliği başta olmaküzere mevcut sosyo ekonomik ve kültürel etkenlerdir.
Özet (Çeviri)
T.C.KOCAEL ÜN VERS TESSOSYAL B L MLER ENST TÜSÜEĞ T M B L MLER ANAB L M DALIA Research Into The Extent To Which Teachers Can Stand Up To The Management.ABSTRACTIn this research, the extent to which teachers that work for the Ministry of NationalEducation can stand up to the management has been investigated. The points such as howmuch the teachers know about their rights, how they get information when they are faced withcorruption, whether they make use of their rights and the socio-economic and cultural factorsthat affect them while fighting for their rights have been examined and the level of their beingdemocratic, active citizens has been revealed.By means of SPSS 11 packet program, the results from the research that was carried outbased on the data from the survey results of 252 teachers that were chosen with the simplerandom sampling method and that work at state schools in Kandıra in 2005-2006 School Yearhave been analyzed by using statistical methods such as percentage, frequency, t test, varietyanalysis and the tukey test.The extent to which the teachers can stand up to the management has been discovered tobe low as a result of the research.The teachers lack the awareness of modern citizenship indemocracies that lets its members know and use their rights. The reasons for such a case aremainly lack of knowledge and existing socio-economic and cultural factors.