Integration of the immigrant youth in Germany
Türk göçmen gençlerin Almanya'ya uyumu
  1. Tez No: 204388
  2. Yazar: MİNE KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ ÇARKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Vatandaşlık, Siyasi Stratejiler, Alman-Türkler, Göç, Citizenship, Political Strategies, German-Turks, Immigration
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 312
Özet
ÖzetAlmanya'daki Türk Göçmen Gençlerin UyumuDanışman: Prof. Dr. Ali ÇarkoğluBu Yüksek Lisans tezini yazmamın temel amacı, Alman-Türkler'in Almanvatandaşlığını algılama ve tanımlama şekilleri ile oluşturdukları siyasi katılım strarejileriarasındaki bağı incelemektir. Tezi yazmamın ikinci amacı da, Alman-Türkler'inin siyasistratejilerinin, hem Almanya'nın politik durumunu hem de Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinideğerlendirmelerinde nasıl rol oynadığını araştırmaktır. Bu çerçeve içinde oluşan temelargüman, Alman-Türkler'in kendi vatandaşlık statülerini ve genel olarak Almanvatandaşlığını ne şekilde algıladıkları, onların sorunlarını dile getirme şekillerini ve haklarınısavunma yollarını etkiliyor. Bu açıdan bakıldığında, benimsedikleri siyasi stratejiler, Alman-Türkler'in politik gelişmeler karşısında gösterdikleri tepkileri, söylemsel düzeydeetkilemektedir.Tezde sunulması amaçlanan tartışmalar gereği, Berlin'de bir saha araştırmasıgerçekleştirilmiştir. Bu saha araştırması, Almanya'da doğan ya da altı yaşından önceAlmanya'ya gelmiş, ikinci ve üçüncü nesil Alman-Türkleri'yle gerçekleştirilen derinlemesinemülakatlardan oluşmaktadır. Bu görüşmeler sırasında odaklanan konular; Alman-Türkleri'ningünlük hayattaki deneyimler; vatandaşlık kavramını tanımlamaları ve vatandaşlık tercihleri;ve son olarak da Almanya, Türkiye ve Avrupa Birliğini algılama şekilleridir. Bu çalışmanıntemel bulgularından biri, yeni kuşak Alman-Türkler, sosyal ve ekonomik açıdan uyumsağladıkları Alman toplumuna, siyasi açıdan tam anlamıyla uyum sağlayamamışlardır. Buuyumsuzluk, Alman-Türkler'inin Almanya'nın siyasi bağlamının dışında kalan, etnik vekültür temelli politik katılım stratejilerinde ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
AbstractIntegration of the Turkish Immigrant Youth in GermanyMine KarakuşEuropean Studies M.A. ThesisSupervisor: Prof. Ali ÇarkoğluFebruary, 2007This M.A. thesis attempts to examine the linkage between the German citizenshipperceptions of the German-Turks and their political strategies. The second aim of this thesis isto elaborate how the German-Turks? participation strategies are reflected in their rhetoricwhile discussing the issues pertaining Turkish-European Union relations. The main argumentpresented in the thesis is that, the way German-Turks? perceive their German citizenship aswell as their own citizenship imply the way German-Turks raise and resolve their problems.In that sense, the political strategies of the German-Turks are important for shaping theirdiscursive reactions against the political developments.For this thesis, a fieldwork was conducted in the city of Berlin. The fieldwork involvesinterviews with second and third generation German-Turks who were born in Germany orhave moved there before the age of six. During the semi-structured indepth interviews, themain focus was on the everyday experiences of the participants, their preferences of Germancitizenship and their perceptions about Turkey, Germany and the EU. One of the mainfindings of the thesis is that, the young generation German-Turks regardless of their socialand economic integration, are not politically integrated to Germany. They employ ethno-cultural political strategy that is marginal to the German political context and evaluate thepolitical issues from the Turkish point of view, rather than German.