Downward integration of the third generation in the Turkish community in a small german town: A case study in Goslar
Bir Alman kasabasında üçüncü kuşak Türk topluluğunun ?aşağıya doğru entegrasyonu?: Goslar?da bir saha çalışması
  1. Tez No: 277621
  2. Yazar: FUAT GÜLLÜPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HELGA RİTTERSBERGER TILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aşağıya doğru entegrasyon, hiyerarşik yurttaşlık, tabakalıyurttaşlık, Türk göçmen cocukları, tepkisel kimlik oluşumu, Goslar/Almanya, Türk-Müslüman göçmen organizasyonları, downward integration, hierarchical citizenship, civic stratification, childrenof Turkish immigrants, reactive identity formation, Goslar/Germany, Turkish-Muslimimmigrant organizations
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 658
Özet
Bu çalışma küçük bir kasaba olan Goslar'daki Türk göçmenlerinin çocuklarınındeneyimlerine odaklanarak, Almanya'daki entegrasyon politikaları ve yurttaşlıkyasalarındaki dönüşümleri sorgulamaktadır. ?Tabakalı yurttaşlık? tezini takip eden bucalışma, kabul edilmiş göçmenlere özel olarak düzenlenmiş yasaların yanında emekpiyasası, sosyal yardım ve aile birleşmesi açısından farklılaştırılmış yasal statülerin vegöçmen kategorilerinin, tabakalaşmış hakların hiyerarşini yarattığını ileri sürmektedir.Sonuç olarak, bu calışma, Almanya`da yurttaşlığın doğasının hala ?ayrımcı,? ?dışlayıcı,?ve ?hiyerarşik? olmaya devam ettiğini iddia etmektedir. Bu çalışma açısından sorun,üçüncü veya sonraki kuşakların entegrasyonun gerçekleşip gerçeklesmeyeceği değil, buentegrasyonun Alman toplumunun hangi kesiminde ve hangi ölçüde gerçekleseceğidir.Yani, Türk göçmenlerinin çocukları için sorun artık Almanya`da kalmaları ya daTürkiye'ye dönüp dönmeyecekleri değil, onların kültürler arası yetenekleri vekimliklerinin güvenli bir şekilde yaşayabilecegi alanların nasıl oluşturulacağıdır.Goslar'daki Türk göçmenlerinin çocuklarının çoğunlukla emek piyasası ve eğitimgöstergeleri açısından yukarı doğru entegrasyonun oldukça sınırlı kaldığını veçoğunlukla aşağıya doğru entegrasyonu (downward integration) deneyimledikleriniortaya koymaktadır. Goslar`daki alan araştırmasının sonuçlarına dayanılarak, ikinci veüçüncü kuşak gençlerin eğitim ve emek piyasasına entegrasyonun ve sosyalhareketliliğinin desteklenmesi veya engellenmesi konusunda, onların sosyal ve kültürelsermaye gibi grup özelliklerinden ziyade, yapısal ve kurumsal faktörlerin (yasa, hukumetpolitikaları, yurttaşlık pratikleri ve göç alan ülkenin kabul etme koşullarının) geniş birşekilde etkili olduğu düşünülmektedir. Buna karşılık olarak, bu gençler sembolik vetepkisel biçimlerde olsa da, ebeveynlerinin dini ve etnik kimlik referanslarınıbenimsemeye devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
The study examines the recent transformations of integration policies and citizenshiplaws in Germany with a special focus on the experience of the children of Turkishimmigrants in Goslar, a small town. By following ?civic stratification thesis,? it arguesthat the conditions and restrictions differentiated by different migrant categories andrights regarding entry, family reunification, welfare benefits, and labor market access goalong with a particular legal status of those admitted migrants create hierarchy ofstratified rights. Thus, this work suggests that the nature of the citizenship in Germanyremains deeply `differentiated`, `exclusive` and `hierarchical`. It argues that the childrenof Turkish immigrants have experienced downward integration and their upwardintegration is yet limited in Goslar/Germany regarding labor market and education. Theresults of the field study in Goslar had shown that more than group characteristics likesocial and cultural capital, structural and institutional factors (laws, government policy,citizenship regime and context of reception of Germany) could have a decisive role inpromoting or hampering the educational and labor market integration and social mobilityof young immigrants and the native-born second and third generation. In this context,the youth also seem to continue the celebration of ancestral origins of their religion andethnicity, though in symbolic but reactionary ways. Regarding this study, the questionvfor third or the next generation is not whether integration will take place, but to whatextent and to what segment of German society will integrate them. In other words, forchildren of Turkish immigrants, the question is no longer whether to stay or return buthow to secure permanent spaces for their intercultural skills and identities.