Bilgisayar teknolojilerinin heykel sanatına sağladığı yeni olanaklar: Dijital heykel
New opportunities in sculpture provided by computer technologies: Digital sculpture
- Tez No: 204442
- Danışmanlar: PROF. VEDAT SOMAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Heykel, Bilgisayar, Estetik, Dijital, Sanal, Sculpture, Computer, Aesthetics, Digital, Virtual
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZETGünümüz yeni teknolojileri heykel sanatı için, dijital heykel başlığı altındatoplanabilecek yeni olanaklar getirmiştir. Artık bilgisayar bir heykel atölyesi halinegelmiştir. Bu gelişmeler, bir yandan izleyicinin konumunu değiştirirken, öte yandanestetik bilimi açısından bazı yeni soruların açıklanmasını gerektirmektedirDijital heykel için araçlar, bilgisayar yazılımları ve donanımlarıdır.Yazılımlar bilgisayar ortamında modelleme ve sergileme, donanımlarsa üç boyutlutarama ve çıkış alma için kullanılmaktadırlar.Günümüzde dijital heykel üniversite müfredatlarına girmeye başlamıştır. Kısageçmişine rağmen bugün birçok heykeltıraş bu alanda ürünler vermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYToday, with the new technologies, new opportunities have developed forthe art of sculpture. Computers have become the studios of sculptors. This evolutionhas changed the role of the audience and brought new perspectives in aestheticalmeans.The tools for digital sculpture are software and hardware. Softwares arebeing used for modeling and exhibiting. Hardwares are for scanning and printings.Digital sculptures are now becoming a part of sculpture education. Despitethe short history of digital arts, sculptors have given a great amount of examples ofdigital sculptures.