Bilgisayar teknolojileri ve tasarım yazılımlarındaki gelişmelerin görsel ı̇letişim tasarımı alanına etkileri
The effects of developments in computer technologies and design software on the field of visual communication design
- Tez No: 477122
 - Danışmanlar: PROF. DR. İNCİLAY YURDAKUL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
 - Anahtar Kelimeler: Visual Communication Design, Graphic Design, Computer Technology, Software Technology, Design Software, Designer, Iconography, Illustration, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Autodesk 3Ds Max
 - Yıl: 2017
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
 - Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
 - Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
 - Sayfa Sayısı: 257
Özet
İnsanoğlunun çevresinde olup biten olayları veya fikirlerini görsellere dönüştürme refleksi Mezolitik dönemde mağara duvarlarından kaya resimlerine, Mısır Kültürü ile lahitlere, doğu ve uzakdoğu sanatında minyatür ve çinilere, resim sanatının gelişimi ile birlikte tablolara, fotograf sanatıyla ışığa duyarlı kağıtlara ve derken gelişen teknoloji aracılığıya ekranlara taşınmıştır. Yakın tarihe kadar hedef kitlesine yalnızca çeşitli baskı biçimleri ile ulaşabilen görsel iletişim tasarımı ürünleri, bu yeni dijital teknolojiler aracılığıyla piksel tabanlı ekranlara taşınmış, fotograf makineleri ve kameraların yanı sıra günümüzde cep telefonları ve tabletler aracılığıyla dilediğimiz zaman ulaşabileceğimiz mesafeye, avuçlarımızın içine kadar gelmiştir. Görsel iletişim tasarımı; hedef kitleye ulaşması istenen fikir, duygu, düşünce ya da bilgiyi görsel anlatım yöntemleri ile görülebilir, algılanabilir ve anlamlı kılmayı amaçlar. Tasarımcı, hedef kitlenin mesajı doğru biçimde almasına yardımcı olmak için uygun ortamı seçerek mesajını anlamlı biçimde aktarmayı hedefler. Görsel iletişim tasarımcısı, uygun görsel ürünlerle hedef kitlesine ulaşabilmek için hızla gelişen, değişen ve evrilen, yazılım ve donanım tabanlı teknolojik gelişmeleri yakından izlemelidir. Tasarım ürünlerini oluşturacağı bilgisayarlara, bu bilgisayarlarla etkileşim içinde olan donanımlara ve bilgisayar ile donanım ürünlerinin birlikte uyum içerisinde çalışarak eserlerini üretebilmesine olanak sağlayan yazılımlara dair bilgisi ve pratiği olmalı, ayrıca yazılımların her geçen gün bir yenisine tanık olduğumuz teknolojik olanaklarından yararlanabilmek için kendisini güncelleyebilmelidir. Söz konusu yazılımları kullanabilmesini sağlayan bilgisayar teknolojileri de IV tasarımcı için en az yazılımlar kadar önemlidir. Yeni teknolojilerle donatılmış monitörler, fareler, gerçek kağıt ve kalem hassasiyetine çok yaklaşan grafik tabletler, dijital kalemler ve diğer multimedya araçlarından faydalanabilmek, dahası bu araçların gelişimine görsel iletişimin olanak ve gereksinimlerini göz önünde bulundurarak katkı sağlayabilmek, tasarımcı için olduğu kadar görsel tasarım alanı için de hayati derecede önemlidir. Dijital teknolojilerin etkisi ile resim, heykel, grafik tasarım, mimarlık gibi geleneksel sanat ve tasarım disiplinleri dönüşüm geçirmeye başlamış, yazılım ve donanım teknolojilerindeki bu gelişmeler, sanat ve tasarımın bu yapılarla ayrılmaz bir bağ ile bütünleşmelerini sağlamıştır. Bu tez çalışması, öncelikle görsel iletişim tasarımcıları, yanı sıra diğer sanat ve tasarım alanlarında eser üreten günümüz sanatçı ve tasarımcılarının; geleneksel yöntemler ile yeni teknolojilerin sağladığı bilgisayar, donanım ve yazılım olanakları arasındaki ilişkiyi doğru bir biçimde kurup, etkin bir şekilde kullandıklarında ortaya çıkan yeni interdisipliner sanat ve tasarım yöntemleri ve tekniklerinin, hangi imkan ve olanakları mümkün kıldıklarını göstermeyi amaçlayan araştırma, yazım ve uygulama adımlarını içermektedir. Anahtar Sözcükler: Görsel İletişim Tasarımı, Grafik Tasarım, Bilgisayar Teknolojileri, Yazılım Teknolojileri, Tasarım Yazılımları, Tasarımcı, Resimleme, İllüstrasyon, Adobe Photoshop, Adobe Illsutrator, Autodesk 3Ds Max
Özet (Çeviri)
The reflection of transform of ideas and goings on around of humanbeing moves on cages wall to rocks paintings in mesolithic period, sarcophagus with Egypt Culture, miniatures and tiles in eastern and far eastern art, paintings with development of painting art, photography art with light sensitive papers and finally to move in scenes through developing technology. Visual Communication Design products reaching their target group with several print types until a short time ago were displayed on working on pixel basis scenes with new technologies, came in reaching distances and our pockets with cameras and mobile phones and reached up to handheld too when ever we want. Purpose of Visual Communication Design aims to make idea, sense or information which is wanted to reach its target group apparent, meaningful and perceivable. The designer purposes to send its messages in a meaning method in an appropriate media because it helps target group to receive message aright. Visual communication designer has to follow technological developments base on software and hardware ,which are develop and change rapidly and ever evolving, for reaching its target group with appropriate visual products. Designer has information and practice about softwares which has an interaction with computers and softwares that pull together with computer and computer hardware to allow production of their works of art to design their products and has to update themselves to make adventages of technological opportunities of softwares which one of can be seen clearly by us. Computer technologies which helps usage of the softwares are very important at least softwares for a designer. To make use of advantages of monitors that have VI new technologies, mouses, graphical tablets which are nearest real pen and paper sensivity and multimedia tools, moreover to contribute according to visual communication opportunities and needs are vitally important not only for a designer but also for the area. Traditional arts and design events as sculpture, painting, graphical design, architecture began a transformation, and then art and design connected with an indissoluble bond because of the developments of hardware and software technologies. The thesis study contains research, writing and application steps which aim generated new interdisciplinary art and design methods and technics which aimed that made them possible what opportunities and possibilities when effectively usage correctly contaction between computer, hardware and software opportunities with traditional methods and new technologies of begin with visual communication designer as well as today's artists and designers whom product masterpieces on other art and design branch.