Türk kamu yönetiminde tasarruf tedbirleri uygulamaları ve sonuçları
Applications and results of saving precautions in Turkish public administration
  1. Tez No: 204473
  2. Yazar: HÜSEYİN ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMZA ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Harcaması, Tasarruf Tedbirleri, TasarrufTezi Hazırlayan : Hüseyin ÇAKMAKTez, Public Expenditure, Saving Precaution, SavingTezi Hazırlayan : Hüseyin ÇAKMAKTez
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
T.C.KOCAEL ÜN VERS TESSOSYAL B L MLER ENST TÜSÜYÖNET M B L MLER PROGRAMITÜRK KAMU YÖNET M NDE TASARRUF TEDB RLER UYGULAMALARI VESONUÇLARITarihsel süreç içerisinde ülkelerin çözülemeyen yönetim problemlerinin başındaşüphesiz kaynakların etkin kullanılamaması ve israf ortamı bulunmaktadır. Özellikle1990'lı yılların başından itibaren kamu harcamalarındaki maliyetleri indirme süreci hızkazanmıştır. Kamu yönetiminde rasyonel kaynak tahsisi yapamayan ülkemiz, sonuçtagelirinin üzerinde harcama yapan bir mali sürecin içerisine girmiştir. Ülkemizin içindebulunduğu ekonomik şartlar; kamu harcamaları üzerindeki mali sınırlamalar, kamuhizmet standartlarının halkın talep ve beklentilerine uygun olarak yükseltilmesi ihtiyacı,teknolojik gelişmeler, kamu hizmetlerinin sunumunu ve maliyetlerinin yenidenyapılandırılmasını gerekli kılmaktadır.Ülkelerin ekonomik ve siyasi yapıların ve hatta kültürlerin giderek birbirini daha çoketkilediği küreselleşme çağında, Türk Kamu Yönetiminde israfın daha uzun bir süresürdürülemeyeceği de ortadadır. Bunun sonucunda ülkemizde bütçe açığıproblemlerinin yaşanmaya başlandığı 1970'li yılların ikinci yarısından itibaren, kamukaynaklarının kullanımı konusundaki mevcut yasal ve idari düzenlemelere gidilmiştir.Bu düzenlemelerin en ayrıntılısı 27 Haziran 2003 tarih 2003/39 sayılı TasarrufTedbirleri Genelgesi olduğu görülmektedir. Ancak kamu kurumlarının personelinin veyöneticilerinin tasarruf bilincini 22 Ocak 2004 tarih 2004/8 sayılı Kamu KesimindeKaynakları Etkin Kullanma ve Maliyetleri Düşürme Projesi ile daha iyi algıladığıgörülmüştür. Ayrıca özelleştirme çalışmalarının da tasarrufa olumlu katkı sağladığıdüşünülmektedir. Bu çalışma da 1975 sonrası Türk Kamu Yönetiminde Yapılantasarruf çalışmaları ayrıntılı olarak ele alınmış, kamu iradesinin tasarrufu nasılalgıladığı incelenmiş, mevcut kamu yönetiminin işleyişi ile tasarruf çalışmaları arasındaki ilişkiye genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
T.C.KOCAEL ÜN VERS TESSOSYAL B L MLER ENST TÜSÜYÖNET M B L MLER PROGRAMIAPPLICATIONS AND RESULTS OF SAVING PRECAUTIONS IN TURKISHPUBLIC ADMINISTRATIONThroughout the history the main administration problems which have not been solvedby countries are that resources are not used efficiently and there is squanderingcondition without doubt.Especially the process of discount on the Public expenditure hasincreased rapidly since the early 1990s. Our country which does not provide rationalresources in the Public Administration has been involved in the financial process thatexpenditure exceed the budget. The financial conditions in our country is in are acts oflimitation on the Public expenditure; increasing of necessity in Standards of PublicService that is related to Public demand and expectations, technological developments,presenting public services and the necessity of reconstruction of costs again.In the global era political and economical structures of countries, also their cultures aredramatically effecting each other, it is obviously seen that it is impossible to keepsquandering in The Turkish Public Administration. As a result of it, since the secondhalf of 1970s our country has started to face the budget gap, existence legal andadministrative dispositions have been applied. It is seen that 2003/39 issued a savingprecaution circular on 27th June is the most detailed of dispositions, but it has beenunderstood that personnels and administrators in Public Institutions have perceivedsaving conciousness better with the help of 2004/8 issued using resources effectively inPublic and decreasing of costs project. Besides this, it is thought that the policy ofprivatization has contributed positively.In this policy, efforts of saving on TurkishPublic Administration have been extensively worked out since 1975, it has been studiedon how public administrators have perceived connection between function of existencepublic administration and efforts of saving.