Kitab-ı Mukaddes ve Kur'an'daki kıssaların karşılaştırılması
Narrations at the holly bible and the Quran in comparation
- Tez No: 204526
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ZEKERİYA PAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Tevrat, ncil, Kıssa, Mitoloji, Tasdik.1, Qur`an, Torah, Bible, Mythology, Narration, Confirmation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAM ÜN VERS TESSOSYAL B L MLER ENST TÜSÜTEMEL SLAM B L MLER ANAB L M DALIÖZETYÜKSEK L SANS TEZK TAB-I MUKADDES VE KUR'AN'DAK KISSALARINKARŞILAŞTIRILMASIB. Yaşar SEYHANDANIŞMAN: Doç.Dr. Zekeriya PAKYıl: 2006 Sayfa: 119Jüri: Doç.Dr. Zekeriya PAKProf.Dr. Kemal AT KYard.Doç.Dr. Hamza KARAOĞLANKur'an kendinden önceki kitapları tasdik ettiğini söylemektedir. Böylece Kur'an ileKitab-ı Mukaddes arasında bir takım benzerlikler mutlaka olmalıdır. Bu benzerliklerden biride kıssalar konusundadır. Ancak bu konu hakkında iki kitap arasında ayrılıkların da olmasımuhtemeldir. Çünkü Kur'an ehl-i kitabı bazı konularda eleştirir.Bu tezimizde Kur'an'ın tasdik etme sözünden ne anlaşılmasının gerektiğini ele aldık.Buna göre Kur'an bu kutsal kitapları aynı kaynaktan gelmek ve genelde aynı konuları elealmak ile tasdik eder. Ancak Kur'an, Kitab-ı Mukaddes'te yer alan bazı konuları da kendiiçinde tasrih eder. Bu vazifesi ile Kur'an bir hakem görümündedir. Ayrıca Kur'an'da yer alankıssaların tarihi bir olay olmasında en büyük kanıt Kitab-ı Mukaddes'tir. Çünkü Kitab-ıMukaddes kıssalardan bahsederken bir tarih kitabı görünümündedir. Kur'an için bu özelliktenbahsedemeyiz.Kur'an ile diğer kutsal kitaplar arasında yer alan en önemli farklardan biri de Kur'an'ınbu kıssaları anlatırken kullandığı uslüptur. Bu uslüb Kur'an'ın semavi kitap olduğunu ortayaçıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
UNIVERSTY OF KAHRAMANMARAS SUTCU IMAMINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEDEPARTMENT OF ESSENTIAL ISLAMIC SCIENCESABSTRACTMA ThesisNARRATIONS AT THE HOLLY BIBLE AND THE QURAN INCOMPARATIONB. Yaşar SEYHANSupervisor: Assoc.Prof.Dr. Zekeriya PAKYear: 2006 Pages: 119Jury: Assoc.Prof.Dr. Zekeriya PAKProf.Dr. Kemal AT KAsist.Prof.Dr. Hamza KARAOĞLANKor'an, says that it confirmed books of before itself. Exactly like this, it ought to be agroup of similarities between Koran and The Bible. At the same time to be differencebetween two books is probable. Because Koran has ciriticized the people of the book at thesame subjects.In our this thesis, We considered, to what needed mean from the Kor'an's?confirming? word.Just, Koran corrects in its opinion the matters to be located in the Bible. Koran is inapperence an arbitration with this its resposibility. With particular attention, the mostevidence to be historical phenomenon of Narrition which located in Koran is the Bible.Because when the Bible talk about narrations, it is at apperance a historical book. We can'ttalk about this property for Koran.One of the most important difference which located between Koran and other the holybooks is the manner which Koran has used when it explains thees narrations. This mannerexposes that Koran is celestical book.