Kahramanmaraş'ta siyasal değişme 1950-2004
Politicial change in Kahramanmaraş 1950-2004
- Tez No: 204525
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HALUK ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Sosyo-Ekonomik Gelişme, Modernleşme, Siyasal Değişme, SeçimlerI, Socio-Economic Development, Modernization, Political Change, ElectionsII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİSOSYAL BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜKAMU YÖNETİMİ ANABİLİM DALIÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİKAHRAMANMARAŞ'TA SİYASAL DEĞİŞME:1950-2004Hakan BAĞCIDANIŞMAN: Doç. Dr. Haluk ALKANYıl: 2006 Sayfa: 163Jüri :Doç. Dr. Haluk ALKAN:Prof. Dr. Ahmet Hamdi AYDIN:Doç. Dr. Muhsin KARÜlkelerin sosyo-ekonomik gelişme düzeyleri ile siyasal değişme arasında değişik açılardanbağlantılar kurulmuş, farklı yaklaşımlar geliştirilmiştir. Siyaset teorisyenlerinin genelölçekte geliştirdikleri modeller, zamanla mikro düzeydeki çalışmalara esin kaynağı olmuşve bölgeler ve iller düzeyinde mikro ölçekli çalışmalar siyasal bilimler alanında yaygınlıkkazanmaya başlamıştır. Önemli sosyo-ekonomik değişmelerin yaşandığı bir il olanKahramanmaraş'ın, yaşamış olduğu siyasal değişimlerin yönetim ve siyaset üzerindekietkileri henüz bir bilimsel perspektif içine alınmamıştır. Yaşanan siyasal değişiminanlaşılabilmesi ve yorum yapılabilmesi için siyasal değişime yön veren sosyo-ekonomikfaktörlerin analizinin yapılması, Kahramanmaraş ilinde siyasal değişime yön verenfaktörlerin belirlenmesi ve bunun yerel siyasete olan etkilerinin belirlenmesi açısındanönemli olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışma temelde Kahramanmaraş'ta 1950-2004yılları arasında siyasal değişimde etkisi olan sosyo-ekonomik faktörlerin etkisini ortayaçıkarmayı amaçlayan bir çalışmadır. Çalışmada öncelikle modernleşme, siyasal gelişme vesiyasal değişme olguları genel siyaset teorisi çerçevesinde ele alınmıştır. İkinci olarakKahramanmaraş'ın sosyo-ekonomik yapısı ve sanayileşmesi ele alınmıştır. Daha sonrasosyo-ekonomik faktörlerin analiz edilmesi sonucu siyasal değişim incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF PUBLIC ADMINISTRATIONINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAMABSTRACTMA ThesisPOLITICIAL CHANGE IN KAHRAMANMARAŞ1950-2004Hakan BAĞCISupervisor: Assoc. Prof. Dr. Haluk ALKANYear: 2006 Pages: 163Jury :Assoc. Prof.Dr. Haluk ALKAN:Prof. Dr. Ahmet Hamdi AYDIN:Assoc. Prof. Dr. Muhsin KARDifferent approachs have been developed, contacts from different angles between politicalchange and socio-economic development levels have been established. The models thatpolitical theorist developed in general scale, have become the source of inspiration to thestudies in micro levelin time and studies in micro level in regions and cities started to gainspread in the field of political sciences The effects on the politics and governing of the socialcahnges in Kahramanmaraş, where important socio-economic changes were witnessed,haven?t been taken into a scientific perspective in order to understand the political change andmake comment, for identifying the factors that give direction to political change in the city ofKahramanmaraş and for identifying its effects on local politics, these are crucially evaluated.This study in basic is a study which aims to reveal the effects of socio-economic factors thathave effect on the politicak change between 1950 and 2004. In this study, firstlymodernization, political development and political change phenomena have been taken in toconsider in the circle of the general political theory. Secondly, the socio-economic structureand industrialization have been taken into consider. Then, as a result of analyzing the socio-economic factors, political change is examined.