Kral ve peygamber olarak Dâvûd (a.s.) ve Süleyman (a.s.) kıssalarıyla verilmek istenen mesajlar
The messages conveyed through the stories of David and Solomon, as a king and prophet
  1. Tez No: 227997
  2. Yazar: BİLAL ATİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İDRİS ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Kıssa, Dâvûd, Süleyman, Amaç, Mesaj, Qur?an, Story, David, Solomon, Intent, Message
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Atik, Bilal,“Kral ve Peygamber Olarak Dâvûd (a.s.) ve Süleyman (a.s.) Kıssalarıyla Verilmek İstenen Mesajlar”, Yüksek Lisans Tezi. Tez Danışmanı: Prof. Dr. İdris ŞENGÜL, 173+VIs.Kur'ân-ı Kerîm insanların dünya ve ahiret saadetini kazanmaları için indirilmiştir. Bir hidayet rehberi olarak inen Kur'ân-ı Kerîm, sunduğu mesajın muhatapları tarafından iyi anlaşılması için çeşitli üsluplar kullanmıştır. Bu üslupların bir tanesi de kıssa üslûbudur. Kıssa üslûbuyla Kur'ân, tarihte yaşanmış olaylardan, muhataplarının dersler çıkarmalarını ve öğüt almalarını amaçlanmıştır.Dâvûd (a.s.) ve Süleyman (a.s.) kıssaları, Kur'ân'ın farklı bölümlerinde farklı yönleri öne çıkarılmak suretiyle işlenmiş önemli kıssalardandır. Şüphesiz bu kıssaları önemli kılan hususların en başında Hz. Dâvûd ve Hz. Süleyman'ın hem kral hem de peygamber olmaları dolayısıyla örnek birer şahsiyeti temsil etmeleri gelmektedir. Bu anlamda Dâvûd (a.s.) ve Süleyman (a.s.) kıssaları, Müslüman şahsiyetini inşa eden ahlakî ilkeleri ihtiva etmesinin yanı sıra, toplumsal yaşantı adına da İslamî bir çerçeve çizmesi bakımından önemli bir referans noktasını teşkil etmektedir. Bu açıdan bakıldığında Dâvûd (a.s.)ve Süleyman (a.s.) kıssalarıyla verilmek istenen mesajların ehemmiyeti bir kat daha artmaktadır. İşte biz bu çalışmamızda Dâvûd (a.s.) ve Süleyman (a.s.) kıssalarıyla verilmek istenen mesajları ortaya koymaya çalıştık.Çalışmamız, giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde kıssalar hakkında genel bir değerlendirme yaptık. Birinci bölümde konumuza temel teşkil etmesi bakımından, genel anlamda İsrailoğulları tarihine değindikten sonra Dâvûd (a.s.) ve Süleyman (a.s.) dönemlerini ele aldık. Ayrıca Kitab-ı Mukaddes'teki şekliyle onların kıssalarını anlattık. İkinci bölümde Kur'ân'daki şekliyle Dâvûd (a.s.) ve Süleyman (a.s.) kıssalarını anlattık. Üçüncü ve son bölümde de bu kıssalarla verilmek istenen mesajları tüm detaylarıyla ortaya koymaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
ATİK, Bilal. ?The Messages Conveyed through the Stories of David and Solomon, as a King and Prophet.? M.A Thesis. Supervisor: Prof. Dr. İdris ŞENGÜL, 173+VI p.Qur?an has been sent to the earth to help people gain peace both in heaven and on the world. The Glorious Qur?an, a guide book leading to eternal salvation true path, uses various stylistics and methods for its readers to get the message understood. One of them is the moral of the story. With their stylistics, the moral stories are told to Qur?an?s audience to advise and teach lessons.The stories of David and Solomon are the striking stories told in different parts of the Qur?an in different contexts, some episodes of which were prioritized. The first thing here is that both David and Solomon are both prophets and kings, thus making them eminent historical figures and role-models. In this context, their stories not only shape the moral framework of the believers ? building up their character but also a societal Islamic guideline for a social life, making them referential. From this respect, the importance of the messages highlighted in their stories doubles. In this study we have tried to deal with the messages told through the stories of David and Solomon.Our study is comprised of three main chapters. In the introduction, a general overview has been dwelt upon. In the first chapter, a brief history of Jewish people has been focused on and the reigns of David and Solomon have been elaborated. Besides, their stories were told in biblical way. In the second chapter, the Quranic versions of their stories have been told. In the last chapter, all the messages tried to be conveyed have been explained in detail.