Performansa dayalı ücretleme: Bir alan araştırması
Performance related pay: An empirical research
  1. Tez No: 204537
  2. Yazar: ALİ PAKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL BAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans, Performans Değerleme, Performans Yönetimi, Performansa Göre Ücretlendirme, Performance, Performance Appraisal, Performance Management, Performance Related Pay
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAM ÜN VERS TESSOSYAL B L MLER ENST TÜSÜŞLETME ANAB L M DALIÖZETYÜKSEK L SANS TEZPERFORMANSA DAYALI ÜCRETLEME: B R ALANARAŞTIRMASIAli PAKSOYDANIŞMAN : Doç. Dr. smail BAKANYıl : 2006, Sayfa: 104Jüri : Doç. Dr. smail BAKAN: Doç. Dr. Sami TABAN: Yrd. Doç. Dr. Mustafa TAŞLIYANPerformans değerlendirmesi, kişilerin, birimlerin ya da kurumların performanslarınınönceden belirlenmiş bazı standartlara göre ya da ?benzer diğerlerinin performansları? temelindeölçülmesini içeren bir süreçtir.Küreselleşme sürecinde ulusal ve uluslar arası piyasalarda rekabet üstünlüğü sağlamakiçin verimliliği artırmak ve maliyetleri düşürmek gün geçtikçe daha da önem kazanmaktadır.şletmelerin yirmi birinci yüzyılda, sürdürülebilir tek kalıcı rekabet avantajı ve en büyükserveti olan çalışanlarının performanslarını yönetebilmeleri büyük önem taşımaktadır. nsankaynağının yetenek ve kapasitesini artırmaya yeniden yönelinen bu dönemde, etkin bir rekabetiçin en iyi işgörenleri işletmeye çekmek ve işletmede tutmak yeterli değildir. şletmenin misyonve hedefleri doğrultusunda, onların başarılarını değerlemek gerekmektedir.Bu çalışma, meydana gelen teknolojik, ekonomik, sosyal değişimlerle birlikte, oluşan yeniörgüt yapıları içinde önem kazanan ve yaygınlaşan performansa dayalı ücretlendirme konusundaliteratürde ve uygulamada ortaya çıkan yeni gelişmeleri incelemektedir. Araştırmanın temelamacı; çalışanların performansa göre ücretlendirmeye ilişkin görüşlerini ortaya çıkarmaktır.Bu amaca yönelik araştırma verileri Kahramanmaraş Merkez ve iki ilçesindekiokullarda çalışan idareci ve öğretmenlerle, anket yöntemi kullanılarak, elde edilmiştir. Bu tezdeyerli ve yabancı kaynaklardan faydalanılarak performans değerlendirme ve performansa dayalıücretlendirme konusunda temel yaklaşımlar ve yeni gelişmelerin ortaya konulduğu teorikbölümlerin yanısıra performansa göre ücretlemeye ilişkin yapılan ampirik çalışmanın verilerininincelendiği bölümler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF BUSINESS ADMINISTRATIONINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAMABSTRACTMA ThesisPERFORMANCE RELATED PAY: AN EMP R CALRESEARCHAli PAKSOYSupervisor : Assoc. Prof. Dr. smail BAKANYear : 2006 , Pages:104Jury : Assoc. Prof. Dr. smail BAKAN: Assoc. Prof. Dr. Sami TABAN: Ass. Prof. Dr. Mustafa TAŞLIYANPerformance appraisal is a process to measure performance of people, of units, orcorporates, based on predifined standarts or ?similar other entities performances?. In the moreglobel World of today performance appraisal is becoming more important.It can be said that, in the 21st century, the sustainable competitive advantage of thecompanies is solely dependable on the sound management of the employees performance whoare the biggest asset of any organization. In an age, when renewed efforts, fort he developmentof the skills and capability of our human resource for an effective competitiveness, is on theagenda, the attraction an retention alone of the brightest and best employees is not sufficient.In line with the mission and objectives of the company, the appraisal of the achievementsand performance of the employees is an objective manner emerges as an importantphenomenon.This study searches the recent developments with regard to the applications andliterature of performance appraisal based on compensation systems that has attained greatimportance and become prevalent within the changing corporational values in an environmentwhere technological, economic and social changes occur.The main aim of the study is to expose the workers ideas about the ?Based onPerformance related pay?. The research data are gathered from the questionnaire applied to theteachers and the mangers who work at the schools are based in Kahramanmaraş centre and theadministrative districts of it. This thesis formed wıth the help of local and foreign sources, theimportance of performance appraisal and reflecting the results of performance appriasal oncompensation systems in the light of compensation systems based on performance appriasal havebeen elaborately examined considering the main defects and drawbacks of the applications ofperformance appriasal.