Kısas-ı Enbiya (157a-236b): Transkripsiyonlu metin, inceleme, indeks
Kısas-ı Enbiya (157a-236b): Text, examination, index
- Tez No: 204536
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEVLÜT ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kısas-ı Enbiyâ, Old Anatolian Turkish, Turkish Lexicon, Writing ofTurkish.II
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
KAHRAMANMARAÈ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİSOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜTÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİMDALIÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİKISA ENBİYÂ (157a-KISAS-I ENBİYÂ (157a-236b): TRANSKRİPSİYONLU METİN,İNCELEME, İNDEKSKasım KÖSECEDanıÈman: Yrd. Doç. Dr. Mevlüt ERDEMDanıÈman:manYıl:Yıl: 2006,2006, Sayfa:Sayfa: 220Jüri:Jüri: Yrd. Doç. Dr. Mevlüt ERDEMMustafaYrd. Doç. Dr. Mustafa SARINasrullahYrd. Doç. Dr. Nasrullah ÖZSOYTürkçenin tarihi dönemlerine ait birçok eser bulunmaktadır. Bu eserlerin henüzincelenmemiÈ olanlarının dilbilimsel açıdan araÈtırılması o dönemin dil özelliklerininortaya çıkmasına katkı sağlayacaktır. Bu amaçla seçilen Kısas-ı Enbiyâ Èu ana kadaryapılan çalıÈmalara çeÈitli açılardan katkı sağlayacak ve daha sonra yapılacakaraÈtırmalara da yardımcı olacaktır.Yapılan çalıÈma giriÈ, inceleme, transkripsiyonlu metin, dizin bölümlerindenoluÈmaktadır. GiriÈ bölümünde genel olarak eser ve yazarına, eserin hazırlanmasındadikkat edilen hususlara değinilmiÈtir. İnceleme bölümü dört ana baÈlıktanoluÈmaktadır. Bu baÈlıklar, eserin yazım özellikleri, fonetik özellikleri, söz dizimi ve sözvarlığından oluÈmaktadır. İkinci bölümde ise eserin transkripsiyonlu metni yeralmaktadır. Bu metin Hz. Süleyman'dan baÈlayan, diğer peygamberlerin kıssaları iledevam eden ve Hz. Muhammed'in miracı ile sona eren 157a-236b varaklarınıiçermektedir. Üçüncü bölüm ise dizinden oluÈmaktadır. Kutadgu Bilig'in dizin sırasınauyularak hazırlanan bu dizinde 1898 adet madde baÈı bulunmaktadır. Bu maddebaÈlarının anlamları metinde geçtiği Èekliyle çeÈitli sözlüklerden yararlanılarakverilmiÈtir.Bu eser, Türkçenin tarihsel yazımına, sözdizimine, söz varlığına yeni katkılar veaçılımlar sağlayacaktır.Anahtar Kelimler: Kısas-ı Enbiyâ, Eski Anadolu Türkçesi, Sözvarlığı, TürkçeninYazımı.I
Özet (Çeviri)
IMAMKAHRAMANMARAS SUTCU IMAM UNIVERSITYSCIENCESINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCESDEPARTMENT OF TURKISH LANGUAGE AND LITERATUREABSTRACTMA ThesisKISAS-I ENBİYÂ (157a-236b): TEXT, EXAMINATION,KISA ENBİYÂ (157a-INDEXKasım KÖSECESupervisor: Ass. Prof. Dr. Mevlüt ERDEMSupervisor:Year: 2006,2006, Pages : 220Ass. Prof.Ass. Prof. Dr. Mevlüt ERDEMJury :Prof.Dr.Ass. Prof.Dr. Mustafa SARIProf.Dr.Ass. Prof.Dr. Nasrullah ÖZSOYTurkish has many historical sources. To examine these sources which have notbeen studied linguistically will bring many advantages. Kısas-ı Enbiyâ chosen for thatpurpose will add several contributions from different point of view and it will help forfuture studies.The thesis is divided into four sections: Introduction, examination, transcribedtext and index. The introduction gives some information about the text, the author andthe properties of preparation of the source. The second section includes four sub-sections. These are the writing properties of the text, phonological properties, syntax ofthe text and its lexicon. After the second section, transcribed text is given. This sectionstarts with the story of Prophet Süleyman, other prophets and ends with ProphetMohammed?s ascent to heaven. The last section is an index of the Kısâs-ı Enbiyâ. Indexis prepared according to rules of Kutadgu Bilig index and it has 1898 main headings.The meanings of the main headings were given with help of several dictionaries.This thesis will bring new contributions to the Turkish syntax, lexicon, phonologyand morphology.