The impact of financial and moral incentives on performance of employees organization
Çalışanların performansı üzerinde finansal ve manevi teşviklerin etkisi
  1. Tez No: 961660
  2. Yazar: BISHTIWAN AHMED MOHAMMED SALIHI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTAÇ GÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yatırım teşvikleri, Çalışanlara sağlanan faydalar, İş organizasyonu, İş performansı, Investment incentives, Benefits provided to employees, Work organization, Job performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu tezin amacı, çalışanların performansı üzerindeki finansal ve manevi teşviklerin etkisini analiz etmektir. Çalışan performansı üzerindeki finansal ve manevi teşviklerin örgütlerdeki etkisini deneysel olarak analiz etmek için, bu bölüm çalışmanın metodolojisini ana hatlarıyla açıklamakta ve anketler yoluyla toplanan verilere dayalı nicel bir deneysel yöntem kullanmaktadır. Sayısal analizden yararlanılmış ve sonuçları sunmak için tablolar ve şekiller kullanılmıştır. Katılımcıların cinsiyete göre dağılımı, 280 kişilik bir örneklemden elde edilen verilerle sunulmuştur. Bunlardan 104'ü kadın, 176'sı ise erkektir. Araştırmacı, çalışmada yer alan değişkenlere ilişkin cinsiyet boyutu açısından kategoriler arasındaki farklılıkları belirlemek için Bağımsız Örneklemler T-Testine başvurmuştur. Analiz sonuçları, birinci eksen için hesaplanan t değerinin (0,214) olduğunu ve erkekler için (40,96), kadınlar için (39,63) olan aritmetik ortalamalara dayanarak, örneklemdeki bireylerin cinsiyet farklılıklarına göre birinci eksene ilişkin görüşlerinde istatistiksel farklılık olmadığını göstermektedir. Bu durum, hesaplanan anlamlılık düzeyi değerinin (0,176) olmasıyla, yani çalışmanın varsayılan anlamlılık düzeyi olan (%1)'den yüksek olmasıyla doğrulanmaktadır. Araştırmacı bazı bulguları vurgulamış ve en önemli sonuçlardan biri olarak: teknolojinin günümüzde istihdam edilebilir ekonomik büyümede dinamik bir rol oynadığı belirtilmiştir. Ölçülebilir sonuçların gelirler ve müşteri memnuniyeti ile yakından ilişkili olduğu yerde, primler, kâr paylaşımı ve performansa dayalı ücretler gibi finansal teşviklerin çalışan motivasyonunu ve verimliliğini önemli ölçüde artırdığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to analyze the Impact of Financial and Moral Incentives on Performance of Employees Organization, To analyze the impact of financial and moral incentives on employee performance in organizations experimentally, this chapter outlines the study's methodology, using a quantitative experimental method based on data collected through questionnaires. Numerical analysis is utilized, and tables and figures are used to present the results. The distribution of participants by gender is presented, with data obtained from a sample of 280 participants. Among them, 104 were identified as female, and 176 as male. The researcher relied on the Independent Samples T-Test to identify the differences between the categories regarding the gender dimension towards the study variables. The results of the analysis in indicate that the calculated t value for the first axis, which was (0.214) and based on the means of the arithmetic averages which were (40.96) for males and (39.63) for females, shows that there are no statistical differences between the viewpoints of the study sample regarding the first axis according to the gender dimension differences among the individuals in the sample. This can be confirmed by the calculated significance level value which was (0.176), higher than the default significance level for the study, which is (1%). The researcher highlighted some findings, and among the most important results: technology plays a dynamic role in employable economic growth at present. where measurable outcomes are closely linked to revenues and customer satisfaction, financial incentives such as bonuses, profit-sharing, and performance-based wages have been shown to significantly enhance employee motivation and productivity.