Sosyolojik perspektiften sekülerleşme ve din ilişkisine yeniden bakış
Relationship between religion and secularization in sociological perspectives reconsidered
  1. Tez No: 204542
  2. Yazar: ALİ BAYER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ALİ KİRMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Sosyoloji, Religion, Philosophy, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Din, sekülerleşme, sekülerizmden dönüş, modernleşme, rasyonelleşme, görünmeyen din, özelleşme, Religion, secularization, modernization, de-secularization, invisible religion, rational choice theory, new religious movements.IIPDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
T.C.KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİSOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜFELSEFE VE DİN BİLİMLERİ ANABİLİM DALIÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİSOSYOLOJİK PERSPEKTİFTENSEKÜLERLEŞME VE DİN İLİŞKİSİNEYENİDEN BAKIŞAli BAYERDANIŞMAN: Doç. Dr. Mehmet Ali KİRMANYıl: 2006 Sayfa: 107Jüri : Doç. Dr. Mehmet Ali KİRMANDoç. Dr. Haluk ALKANYrd. Doç. Dr. Nuri KAHVECİSekülerleşmeyle ilgili tartışmalar sosyal bilimler alanında çok önemli bir yerişgal etmektedir. Bu araştırma ne sekülerleşme yönündeki tartışmalara katılır nede sekülerleşmeye karşıdır. Bununla birlikte, din ve sekülerleşme arasındaki ilişkigöz önünde bulundurulursa, bu konu üzerinde teorik çalışmaların yanındaampirik çalışmalar yapılması gerektiğinde ısrar etmektedir. Özellikle son yirmi yılzarfında, sekülerleşme birçok farklı bakış açısından tartışılan bir konudur.Tartışmaların birçoğu konunun özünden ziyade tanımlama üzerinde ve biçimseldüzleme odaklanmış ve kısır tartışmalara neden olmuştur. Sekülerleşme FransızDevrimi, Reformasyon ve Avrupa aydınlanmasında kökleri bulunan tarihi, siyasi,ekonomik ve sosyo-kültürel bir süreçtir. Bununla birlikte din, moderntoplumlarda ?görünmeyen din? gibi farklı biçimlerde de olsa varlığını korumayadevam etmektedir. Sekülerleşme tezine karşılık yeni dini hareketlerin ortaya çıkışı,rasyonel seçim teorisi gibi yeni modellerle bir takım eleştiriler ortaya konmuştur.Anlaşılan, modern toplumda din ve sekülerleşme arasındaki karşılıklı ilişki içindevarlıklarını sürdüreceklerdir.
Özet (Çeviri)
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM UNIVERSITYINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCESDEPARTMENT OF PHILOSOPHY AND RELIGION SCIENCESABSTRACTMA ThesisTHE RELATIONSHIP BETWEENRELIGION AND SECULARIZATIONIN SOCIOLOGICAL PERSPECTIVESAli BAYERSUPERVISOR: Assoc. Dr. Mehmet Ali KİRMANYear : 2006 Pages: 106Jury: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Ali KİRMAN: Assoc. Dr. Haluk ALKAN: Asist. Prof. Dr. Nuri KAHVECİABSTRACTThe secularzation debates concerning occupy an important place in the fieldof social science. This study is neither against or with secularization. Howewer, bytaking into acoount the relationship between secularization and religion, it isinsisted that there has to be empirical studies besides theoretical studies on thissubject. Especially, in recent two decade the secularization is a subject wasdebating from many diverse sociological perspectives. Much of that debate hasbeen rather sterile, focusing more on form than content, definition than substance.Secularization is a socio-cultural, economic, political and historical process, whichhas roots in Europan illumination, French revolution and reformation.Neverthless, religion remains also different forms such as ?invisible religion? inmodern societies. Secular trends that do not directly concern religion frequentlyimpact indirectly in ways which both promote and alter religion