Türkiye'de dini motifli terörün arka planındaki nedenler
The background reasons for religiously appeared terror in Turkey
- Tez No: 204543
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET HAMDİ AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Religion, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Din, terör, dini motifli terör.I, Religion, Terror, Religiously Appeared TerrorII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİSOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜKAMU YÖNETİMİ ANABİLİM DALIÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİTÜRKİYE'DE DİNİ MOTİFLİ TERÖRÜN ARKAPLANINDAKİ NEDENLERMehmet Emin TÜRKOĞLUDanışman : Prof. Dr. Ahmet Hamdi AYDINYıl : 2006, Sayfa:105Jüri :Prof. Dr. Ahmet Hamdi AYDINDoç. Dr. Haluk ALKANDoç. Dr. Muhsin KARBu çalışmanın amacı Türkiye de dini motifli terörü besleyen temel nedenleri ortayakoymak ve bu nedenlerin terör örgütleri tarafından nasıl suiistimal edildiğini tespit etmektir.Çalışma yapılırken ülkedeki dini hassasiyetleri net görebilmek için dini gruplarınyayınlarından istifade edilmiştir.Bu hassasiyetlerin tespit edilmesi ve dini motifli terörörgütleri tarafından nasıl suiistimal edildiğinin netleştirilmesi terörün gerçek nedenlerinianlamamızı sağlamaktadır.Dini motifli terörün nedenleri, iç ve dış olmak üzere iki temelgruba ayrılabilir. Bu çalışmada Türkiye'de dini motifli terörün iç nedenleri, dini eğitiminyetersizliği, demokratik ve laik yapının dinle çeliştiği fikri ve başörtüsü sorunu çerçevesindeele alınmıştır. Dini motifli terörün dış nedenleri olarak ise Mısır, İran ve Suudi Arabistanmerkezli radikal fikir akımları, hilafetin tekrar oluşturulması düşüncesi, Müslümanlarınyaşadığı topraklar üzerindeki çatışmalar, ABD'nin yanlış politikaları, İran'ın rejim ihracıçabaları ve İsrail'in Filistin politikaları çerçevesinde tartışılmıştır.Dini motifli terörün önlenmesinde herkese birçok görev düşmektedir. Bu mücadeleyapılırken sadece polisiye tedbirler yeterli görülmemeli, probleme çözüm üretecek heyetlerdesivil inisiyatife, aydın, din ve bilim adamlarına yer verilmelidir. Bu çalışmada özetle şusonuçlara varıldı: Dünyadaki gerginlikler iyi analiz edilmeli ve adil çözümler üretilmelidir.Toplumlarda uzlaşmaya kapalı gruplar kamuoyu gündeminden düşürülmelidir. Samimidindarlarla, dini terör unsuru bir araç olarak kullananlar ayrı tutulmalıdır. Ayrıca Devletindinin doğru bir şekilde öğrenilmesini sağlaması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF PUBLIC ADMINISTRATIONINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCESKAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM UNIVERSITYABSTRACTM.A. THESISTHE BACKGROUND REASONS FOR RELIGIOUSLYAPPEARED TERROR IN TURKEYMehmet Emin TÜRKOĞLUSupervisor : Prof. Dr. Ahmet Hamdi AYDINYear : 2006, Pages:105Jury : Prof. Dr. Ahmet Hamdi AYDINAssoc. Prof. Dr. Haluk ALKANAssoc. Prof. Dr. Muhsin KARThe purpose of this study is to find out the reasons that feed the religiously-appearedterror in Turkey and then determine how they are misused by terror organizations. Whileconducting this study, the publications of religious groups were used widely so as to seeclearly the religious sensitivity in Turkey. To determine this religious sensitivity and clarifyhow it is misused by terror organizations help to perceive real reasons behind terroristactivities. The reasons behind the religiously-motivated terror may be divided into two basicgroups: internal and external. This study argues that internal reasons behind the religiously-appeared terror in Turkey might be counted as lack of religious education and the clashbetween religion and democratic-secularist structure, whereas external ones may be seen asthe development of radical intellectual movements in Eygpt, Iran and Saudia Arabia, the ideaof re-construction of the Caliphate, conflicts in the places where Muslims live, the wrongforeign policies of America, Iran?s attempts to export its regime and Israel?s Palestinepolicies.It is the primary responsibility of everybody to prevent religiously-appeared terror.While carrying out this fight against terror, the measures taken by the police and the armedforces are not enough, yet civilian initiatives, intellectuals, religious leaders and scientistsshould also be included in the committees producing solutions to the problem. In this study,shortly these results have been obtained: The tension and conflicts in the world should becarefully analysed, and then decent solutions should be produced. First, those groups that arereluctant to reconcile should be taken out of agenda. Secondly, those who are sincereMuslims and those who use terror as a means should be carefully distinguished. Finally, thestate should produce enough facilities and create such an environment in which citizens learntheir religion properly.