Tüketici davranışlarını belirleyen etmenler: Kültürün tüketici davranışları üzerine etkisi
The factors which determine the consumer behavior: The effect of culture on consumer behavior
  1. Tez No: 204541
  2. Yazar: DİLEK PENPECE
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL BAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketim, Tüketici Davranışları, Kültür, Consumption, Consumer Behavior, Culture
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAM ÜN VERS TESSOSYAL B L MLER ENST TÜSÜŞLETME ANAB L M DALIÖZETYÜKSEK L SANS TEZTÜKET C DAVRANIŞLARINI BEL RLEYEN ETMENLER: KÜLTÜRÜNTÜKET C DAVRANIŞLARI ÜZER NDEK ETK SD LEK PENPECEDanışman: Doç. Dr. smail BAKANYıl: 2006, Sayfa: 155Jüri : Doç. Dr. smail BAKANProf. Dr. H. Çetin BEDESTENCYrd. Doç. Dr. Mustafa TAŞLIYANKitle üretiminin artması, toplumsal değerlerin maddileşmesi ve tüketim kültürününgiderek yayılması ile günümüzde gündelik hayat tüketim etrafında oluşmayabaşlamıştır. Maddileşen toplumsal ortamda tüketim hem kültürün bir öğesi hem dekimliğin bir parçası haline gelmiştir. Küreselleşen dünya büyük bir köy haline gelmekteve kültürler arası etkileşim hızlı bir şekilde devam ettirmektedir. Buna rağmen kültürelfarklılıklar etkisini güçlü bir şekilde sürdürmektedir. Uluslar arası rekabetle başaçıkabilmenin tek ve kaçınılmaz yolu diğer kültürleri anlamaktan geçmektedir. Firmalarkültürel farklılıkları keşfedip bu farklılıkları avantaj haline getirmeye çalışmaktadır.Ancak; tam olarak algılanamayan kültürel farklılıklar firmaya dezavantaj getirmektedir.Çalışma genel olarak, teorik ve ampirik olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.Teorik bölümde; tüketici davranışları kavramı, özellikleri, unsurları ve yapısı, tüketicidavranış modelleri, tüketici davranışlarını etkileyen faktörler, tüketim kültürü, kültürkavramı, özellikleri ve unsurları, kültürel farklılıklar, modern tüketimin kültürelboyutları ele alınmıştır.Uygulama bölümünde ise; kültürün tüketici davranışları üzerine etkisiaraştırılmıştır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket yöntemi seçilmiştir. Eldeedilen veriler SPSS programında analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF BUSINESS ADMINISTRATIONINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAMABSTRACTMA ThesisTHE FACTORS WHICH DETERMINE THE CONSUMER BEHAVIOR:THE EFFECT OF CULTURE ON CONSUMER BEHAVIORD LEK PENPECESupervisor: Associate Prof. Dr. smail BAKANYear: 2006, Pages: 155Jury : Associate Prof. Dr. smail BAKANProfessor Dr. H. Çetin BEDESTENCAssistant Prof. Dr. Mustafa TAŞLIYANNowadays; the daily life started to be formed around consumption with increase ofmass production, become materialistic of social values and gradually spread ofconsumption culture. Consumption became the case both the element of culture and partof identity in materialistic social surroundings. World become a village with effect ofglobalization and continues the rapid interaction among cultures. However, culturaldifferences continue the effect strongly. The only and inevitable way to cope withinternational competition crosses to understand other cultures. Firms try to haveadvantage via discovering the cultural differences. However, cultural differences whicharen?t completely perceived brings disadvantage into firms.The study, in generally, consist two parts as empirical and theoretical. Theoreticalparts includes; the concept of consumer behavior, features, elements and structure, themodels of consumer behavior, the factors which determine the consumer behavior,consumption culture, the concept of culture, features and elements, cultural differences,cultural dimensions of modern culture.In empirical part of study; the effect of culture on consumer behavior is studied.Questionnaire is selected as data collection method. Data analyzed in SPSS program.