Klasik Türk şiirinde efsanevi aşk kahramanları
Mithological love heroes in classical Turkish poetry
  1. Tez No: 204546
  2. Yazar: VEYSİ KAHVECİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LÜTFİ ALICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk şiiri, divan, aşk, efsanevi aşk kahramanları.I, Classical Turkish poetry, divan, love, mithological love heroes.II
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAM ÜN VERS TESSOSYAL B L MLER ENST TÜSÜTÜRK D L VE EDEB YATI ANAB L M DALIÖZETYÜKSEK L SANS TEZKLAS K TÜRK Ş R NDE EFSANEVAŞK KAHRAMANLARIVEYS KAHVECDANIŞMAN : Yrd. Doç. Dr. Lütfi ALICIYıl : 2006, Sayfa: 102Jüri : Yrd. Doç. Dr. Lütfi ALICI: Yrd. Doç. Dr. Hasan ALTINZENC R: Yrd. Doç. Dr. lyas GÖKHANKlasik Türk şiiri mazmun, motif, imaj ve sembollerin sıklıkla kullanıldığı; çokzengin kaynaklardan beslenen bir şiirdir. Divan şiirinin tam olarak değerlendirilebilmesiiçin bu şiirin beslendiği kaynaklar ve yararlandığı malzemeler tespit edilerekincelenmelidir. Klasik Türk şiirinin kaynakları aşk ve aşkla ilgili unsurlar önemli biryer tutmaktadır.Çalışmamızın amacı, klasik Türk şiirinde efsanevi nitelik kazanmış aşkkahramanlarının divanlardaki kullanım özelliklerini ve sıklıklarını incelemeyeyöneliktir. Bu çalışmada öncelikle çeşitli kaynaklara dayalı olarak efsanevi aşkkahramanları ile ilgili bilgiler verilmiştir. Daha sonra yüzyıllarını en iyi temsil eden onaltı divandan seçtiğimiz örnek beyitler aracılığıyla klasik Türk şiirinde kullanılan aşkkahramanlarının hangi özellikleriyle nasıl ele alındığını, şiire kazandırdığı mana veifade zenginlikleri ile şairlere sağladığı anlatım imkânlarını tespit etmeye çalışacağız.Ayrıca aşk kahramanları ile ilgili çeşitli tamlama ve ifadelerin kullanım sıklığınıvereceğiz.
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF TURKISH LANGUAGE AND LITERATUREINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAMABSTRACTMA ThesisMITHOLOGICAL LOVE HEROESIN CLASSICAL TURKISH POETRYVEYS KAHVECSupervisor : Assist. Prof. Dr. Lütfi ALICIYear : 2006, Pages: 102Jury : Assist. Prof. Dr. Lütfi ALICI: Assist. Prof. Dr. Hasan ALTINZENC R: Assist. Prof. Dr. lyas GÖKHANClassiccal Turkısh poetry is a kind of poetry fed with very reach resources andin which mazmun (a specife word special meaning in Turkish literature), images andsymbols are freguently classical Turkish poetry, the resources fed this poetry must bedealt with. Love and parts relevant to the love have an important place in the resourceswhich feed classical Turkish poetry.The purpose of our study is towards to deal with usage properties and freguencyof the love heroes in Divan, who have gaihed legendary in classical Turkish poetry. Theprimacy in this study is given to the informations related to legendary love heroes andwhich is given on the base of various resources.Later, with the help of sample poetries which represent as weel their centuryanda re selected from sixteen Divan poetry, we will try to deal with the love heroes usedin classical Turkish poetry, with which properties how they deal, the meaning they givethe poetry and explanation richment, and the explanation ability is given to the poet.Furthermore we will present the freguency of usage of various completement andstatements related with the love heroes.