Klasik Türk şiirinde peygamberler
Prophets in classic Turkish poetry
- Tez No: 204545
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LÜTFİ ALICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk şiiri, divan, peygamberler, Yûsuf, Ãsâ, Muhammed, Classical Turkish poetry, divan, prophets, Yûsuf, Ãsâ, Muhammed
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİSOSYAL BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALIÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİKLASİK TÜRK ŞİİRİNDE PEYGAMBERLERMELİKE UÇARDANIŞMAN : Yrd. Doç. Dr. Lütfi ALICIYıl: 2006, Sayfa: 120Jüri : Yrd. Doç. Dr. Lütfi ALICI: Yrd. Doç. Dr. Mevlüt ERDEM: Yrd. Doç. Abdurrahman BORANKlasik Türk şiiri mazmun, motif, imaj ve sembollerin kullanıldığı; zengin kaynaklardan beslenen birşiirdir. Divan şiirinin tam olarak değerlendirilebilmesi için bu şiirin beslendiği kaynaklar ve yararlandığımalzemeler tespit edilerek incelenmelidir. Klasik Türk şiirinin kaynakları ve kullandığı malzemelerarasında peygamber kıssaları önemli bir yer tutmaktadır.Tezin amacı, peygamber kıssalarında yer alan şahısların ve olayların incelediğimiz divanlardaki, kullanımözelliklerini, bunların şaire sağladığı ifade imkânlarını ve şiire kattığı zenginlikleri belirlemeye yöneliktir.Bu çalışmada, çeşitli kaynaklarda verilen bilgilerden yola çıkarak peygamber kıssaları hakkında bilgiverilmiştir. Daha sonra taradığımız yüzyıllarını en iyi temsil eden on beş divandan seçtiğimiz örnekbeyitler aracılığıyla divan şiirinde peygamberlerin hayatları etrafında teşekkül eden mazmunların hangiyönleriyle ve nasıl kullanıldığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca peygamberlerle ilgili tamlama veifadelerin kullanım sıklığı, divanlarda nerede geçtikleri ile birlikte verilmiştir.
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF TURKISH LANGUAGE AND LITERATUREINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAMABSTRACTMA thesisPROPHETS IN CLASSICAL TURKISHPOETRYMELİKE UÇARSupervisor : Assist. Prof. Lütfi ALICIYear : 2006, Pages 120Jury : Assist. Prof. Lütfi ALICI: Assist. Prof. Mevlüt ERDEM: Assist. Prof. Abdurrahman BORANClassical Turkish poetry is fed by very rich sources and often uses motifs, images, symbols and mazmuns(a specific word which has special meaning). Divan poetry and it?s sources have been studied anddetermined in order to comprehend it properly. One of the most common sources for classical Turkishpoetry is the parables of prophets. The parables have a special importance in Divan poetry.The purpose of the study is to figure out influence of the parables on Divan poetry, regarding the richnessthat contributes to the poetry, special using technics and how it helps the poets about interpreting. Thestudy gives information about the parables, according to the many different sources that have beensearched. Also, fifteen divans that considered to be best of their centuries have been scanned and chosensome couplets to study on so that we can find out about how parables and mazmunsa are used in divanpoets. Furthermore, the study gives some examples of the phrases and expression about prophets andwhere they are used.