İlköğretim ikinci kademe öğretmenlerinin ölçme değerlendirme tekniklerini etkin kullanabilme yeterliklerinin araştırılması (Kahramanmaraş örneği)
Searching for the secondary education teachers' competence of being able to use the techniques of measurement and evaluation (example of Kahramanmaraş)
  1. Tez No: 204564
  2. Yazar: ZEYNEL ABİDİN ERDEMİR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İBRAHİM KIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ölçme-değerlendirme, Eğitim Bilimi, branş öğretmeni, öğretmenlerin ölçme değerlendirme tekniklerini etkin kullanabilme yeterlikleri, Measurement-evaluation, Training Science
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırmanın amacı ilköğretim okullarının ikinci kademesinde görev yapanbranş öğretmenlerinin ölçme değerlendirme tekniklerini etkin kullanabilmeyeterliklerini betimleyebilmek ve öğretmenlerin ölçme değerlendirmeye ilişkinyaklaşımlarını tespit etmek, öğretmenlerin ?Ölçme Değerlendirme? konusundaolumlu tutumlar geliştirmelerini sağlamak ve Eğitim Bilimleri alanında bilgibirikimine katkıda bulunarak bu konuda çözüm önerileri sunmaktır.Bu araştırmanın evrenini, Kahramanmaraş il merkezinde bulunan 45ilköğretim okulunda; Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi, Sosyal Bilgiler, İngilizce,Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi branşlarında görev yapan 568 öğretmenoluşturmaktadır.Verilerin toplanması aşamasında konuyla ilgili kaynaklar incelendikten sonra,Kahramanmaraş il merkezindeki ilköğretim okulları ikinci kademesinde görevyapan branş öğretmenlerinin ölçme değerlendirme tekniklerini etkin kullanabilmeyeterliklerini belirlemek amacıyla 31 sorudan oluşan bir anket formu hazırlandı.Anketler 2004-2005 eğitim - öğretim yılı ikinci yarısında 16 Haziran - 1 TemmuzI2005 tarihleri arasında öğretmenlerin okullardaki yıl sonu seminer dönemindeuygulanmıştır. Araştırmacı tarafından evrendeki tüm okullara ulaşılmış,öğretmenlerle yüz yüze görüşülerek anketin amacı ve doldurulması hakkında bilgiverilmiştir. Böylece anket sorularını cevaplandırırken daha içten davranmalarınaçalışılmıştır.Verilerin çözümünde frekans ve yüzde dağılımları kullanılarak, öğretmenlerinölçme değerlendirme konusundaki görüşleri ile ölçme değerlendirme konusundakiyeterlikleri arasında fark olup olmadığı 0,5 anlamlılık düzeyinde sınanmıştır.Araştırma sonucunda öğretmenlerin mezun oldukları öğretim kurumlarındanölçme - değerlendirme ile ilgili yeterli bilgileri almadıkları ve ölçme -değerlendirme teknikleri uygulamalarından yeterli bilgi düzeyine sahipolmadıkları tespit edilmiştir. Eğitim Fakültesi mezunu olan öğretmenlerle diğerfakültelerden mezun olan öğretmenler arasında ölçme - değerlendirmetekniklerinin uygulanmasında anlamlı bir farklılığın olmadığı sonucunaulaşılmıştır.Öğretmenlere yüksek öğretim kurumlarındaki öğrenimleri sırasında verilenölçme - değerlendirme derslerinin niteliklerinin artırılması ve ölçme -değerlendirme ile ilgili bilgilerin hem teorik hem de uygulamalı olarak dahakapsamlı bir şekilde verilmesi gerektiği ve öğretmenlere meslek yaşamlarıboyunca, MEB tarafından ölçme değerlendirme ile ilgili verilen hizmet içi eğitimkurslarının sayısının artırılarak tüm öğretmenlerin bu kurslardan yararlanmasıgerektiği konularında önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to describe the primary education teachers?competence of being able to use the techniques of ?Measurement and Evaluation?and to determine their aproaches to ?The Measurement and Evaluation? Also theaim is to provide improving their positive approaches to the measurement andevaluation and to present solving suggestions to this subject by contributing theirexperiences on training science.The distinct of this research consists of 568 teachers on duty at 45 primaryschools, at the centre of Kahramanmaraş, at the branches of Turkish, Maths,Science, Social Studies, English, Religion and Moral Studies.At the process of collecting the datum, after being examined the resourchesrelated to the subject, at the primary schools at the centre of Kahramanmaraş, aquestionnaire has been prepared which consists of 31 questions to be able todetermine the competence of the teachers in active using the techniques ofmeasurement and evaluation. The questionnaires were applied in the second halfterm of 2004-2005 education year, between 16 June and 1 July in 2005, in theseminar period of teachers.All of the schools in the distinct have been reached by the researcher, meetingface to face with the teachers, they have been informed about filling and aim of thequestionnaire.IIIBy this way, the teachers are allowed to behave sincerely, while answering thequestions.In solving the datums, by using frequency and percentage disporsion at themeaning fulness level of 0,5 it is tested whether a difference exists or not betweenthe competence of teachers about measurement and evaluation and their opinions.At the end of research, it is determined that the teachers haven?t had enoughknowledge about aplications of measurement and evaluation techniques and theyhaven?t got enough knowledge from the schools from which they were graduated.It is obtained that there is no meaningful difference about application ofmeasurement and evaluation tecniques between the teachers who graduated fromEducation Faculties and the others graduated from the other faculties.Some suggestions are presented about increasing the qualifications of themeasurement evaluation courses which are given to the teachers at the university,the necessity of giving the information about measurement and evaluation coursesboth theoretically and pratically, also in a detailed way, the necessity of increasingthe number of the courses which are prepared by Ministry of Education andproviding the participation of teachers to these courses about Measurement andEvaluation.