Enflasyon ve ekonomik büyüme ilişkisi: Türkiye örneği
The relationship between inflation and economic growth: The case of Turkey
- Tez No: 204565
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SAMİ TABAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Enflasyon, Ekonomik Büyüme, Granger Nedensellik, Türkiye Ekonomisi, Inflation, Economic Growth, Granger Causalty, Turkish Economy
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tezde enflasyon ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki Türkiye için testedilmiştir. Tarihsel süreç kapsamında Türkiye'de enflasyon ve ekonomik büyümearasındaki ilişkiler, dönemler bazında çizelge ve şekiller kullanılarak incelenmiştir. Herdönem için enflasyon rakamlarıyla, GSMH büyüme hızı arasında negatif yönlü bir ilişkiolduğu bulunmuştur.Ayrıca, bu çalışmada 1988:1-2005:4 dönemi Türkiye ekonomisine ait üçer aylıkveriler kullanılarak enflasyon-büyüme arasındaki ilişkiler Granger nedensellikanaliziyle test edilmiştir. Ampirik sonuçlar, Türkiye üzerine yapılan diğer çalışmalarıntersine, büyüme oranının seçilen enflasyon göstergesine karşı duyarlı olduğunugöstermiştir. GSYH deflatörü cinsinden enflasyon oranları ile büyüme oranları arasındatek yönlü negatif bir ilişkiye rastlanırken, TEFE ve TÜFE endeksleri ile büyümearasında ise herhangi bir nedensellik ilişkisine rastlanmamıştır. Ayrıca regresyonanalizinin sonuçları, incelenen dönemde enflasyon oranlarındaki yüzde 10'luk birartışın büyümeyi yüzde 2,5 oranında azalttığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis the relationship between inflation and economic growth have beentested for Turkey. In the context of historical, the relationship between inflation andeconomic growth have been invesigated in Turkey by utilizing the tables and graphs inseperated time period.In addition this thesis has amprically examined the relationship betweeninflation and growth in Turkish economy by utilizing quarterly data for the period1988:1-2005:4. Empirical results have indicated that growth rate, contrary to theprevious studies on Turkey, is to be sensitive against the selected inflation indicators.While the relationship between inflation rates and economic growth indicate that anegative unidirectional causality runs from inflation to growth in terms of GDP deflator,it has not been reached any causality between the other price indexes (wholesale andconsumer) and growth. In addition, the regression analysis results have showed that an10 percent increase in inflation is associated with a 2,5 percent decrease in growthduring the examined period.