Din-mutluluk ilişkisi
Religion-happiness relationship
  1. Tez No: 204569
  2. Yazar: ASİYE ACABOĞA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALİL APAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Mutluluk, Kaygı, Din-Mutluluk lişkisi, Religion, Happiness, Anxiety, Religion-Happiness Relationship
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
nsan, doğumundan ölümüne kadar hep mutlu olmak arzusu içerisindedir.Mutluluk insanın hayatının amacı ve anlamıdır. Bu yüzden o, daima onamutluluğu yaşatacak şeyi arar durur. Modern dünyada teknolojinin ve biliminilerlemesi ile insanın mutluluğunun artacağı düşünülmüştür. Oysaki teknolojininilerlemesi insanın mutlu olmasına vesile olmamış, aksine kaygının, sıkıntının,stresin artmasına neden olmuştur. Bu ortam içerisinde insan kendisini mutluedecek her yöntemi kullanmaya çalışmıştır. Kişileri mutluluğa götürecek çeşitliformüller üretilmeye çalışılmış ve bu formüllerle ilgili yöntemler ve kitaplar tümdünya üzerinde rağbet görmüştür. Başlangıcını insanlığın başlangıç tarihi olarakgösterebileceğimiz dinler de kişilerin mutluluğunu hedeflediklerini, amaçlarınıninsana dünya ve ahiret mutluluğunu kazandırmak olduğunu ifade etmişlerdir.Öyleyse mutluluğu arzulayan insan için dinler olumlu bir katkıda bulanabilir.Çünkü dinler, insanın yaratılışına uygun formüller ileri sürer. Bu yüzden bir dineinanma nasıl insanın doğasında yer alıyorsa, inandığı dinin ona mutluluğugetireceği düşüncesine sahip olmak da kişilerin zihninde yer alabilir. Bu durumdadin ile mutluluk arasında anlamlı bir ilişkinin var olduğu söylenilebilir.
Özet (Çeviri)
Humanbeing is always in the desire of being happy from his birth to death.Happiness is the aim and the meaning of the humanbeing?s life. So, hepermanently seeks the thing which will let him live the happiness.In the modernworld with the development of the technology,the hapiness of the humanbeing isthought to increase. However the development of the technology has not caused thehumanbeing?s happiness, on the contrary it caused the increase of the anxiety,thedistress, the stress. In this environment, humanbeing has tried to use every methodwhich might make himself happy.Various formulas which might take the peopleto the happiness have been tried to produce and the methods and books dealt withhave been demanded all over the world.Religions which we can indicate theirbeginning date as the beginning of the humanbeings have expressed that they haveaimed the happiness of the people and focused the happiness of this world and theother world.If so, the religions can be supportive for the people who long for thehappiness.Because religions suggest the formulas which are appropriate for thecreation of the humanbeing.Therefore, believing in a religion take place in thenature of humanbeings,having the idea that the religion he believed in can takeplace in their minds,too. In this case, it can be said that there is a meaningfulrelation between happiness and religion.