63 no'lu Tokat Şer'iye sicili
63 numbered of Tokat Ser'iye register
- Tez No: 204570
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET EYİCİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tokat, kadı, court, heritage, executor and Proxy
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
Osmanlı Devleti'nde kadıların verdiği hükümlerle, devlet merkezinden gelenferman, emir ve tebliğlerin tutulduğu defterlere şer'iye sicili denir.Yapılan bu araştırma Osmanlı hukuk sisteminin işleyişi ve bu sistemin sonuçlarıhakkındadır. Araştırma H. 1270 - 1272 / M.1853 - 1856 yıllarını kapsamaktadır. Çalışmadaşer'iye sicilleri ışığında yöre halkının sosyal, kültürel ve ekonomik yapısı anlatılmıştır.Çalışmamızın konusu olan 63 Numaralı Tokat Şer'iye Sicili'nin mikrofilmleri MilliKütüphane'de bulunmaktadır. Söz konusu defterin mikro filmi buradan alınmıştır.Araştırmada 63 Numaralı Tokat Şer'iye Sicili'nin transkripsiyonu yapılarak herbelgenin kısa bir özeti verilmiştir. Ayrıca şer'iye sicilleri hakkında kısa bilgiler verilerekOsmanlı Tarihi hakkında önemi de belirtilmiştir. Çalışmaya destek olması bakımındanTokat'ın kısa tarihi araştırılmış ve kültürel değerleri hakkında bilgi verilmiştir.Araştırmanın ekler bölümüne örnek belgeler konularak okuyucunun bilgi edinmesineçalışılmıştır.63 Numaralı Tokat Şer'iye Sicili toplam 82 sayfa olup bu sayfalarda 82 belgebulunmaktadır. Bu belgelerde tereke, vasi tayini, vekaletname, vakfiye, borç ve alacakdavaları, ikaz, hırsızlık, adaletname, buyruldu ve şahitlik gibi konular yer almaktadır.Anahtar kelimeler; Tokat, kadı, mahkeme, tereke, vasi ve vekalet.
Özet (Çeviri)
In Ottoman Empire, Kadıs? Judgements and fermans, commands that come fromcenter of the state where recorded in notebooks which are called sharia register.This investigation is about Ottoman Law system, it?s functions and it?s results.This thesis studying belongs to the year of Hegira 1270 - 1272 / 1853 - 1856 A. D. In thisstudy, our aim is to investigate; social, cultural and economic lives of Tokat?s people, withthe help of Tokat sharia registers.In this study, I got 63 numbered Tokat sharia register from National Library ofAnkara. I got documents as micro films.In our study, 63 Numbered Tokat Sharia register?s transcriptions and it?s summarywas presented. At the same time, this registers evaulated in terms of our historicalbackground. We also try to gave information about Tokat City?s history and it?s culturalestate shortly.We also put illustrational documents in the additional parts of the notebook toexplain it clearly.There are totally 82 documents in that notebook, these documents about;inheritance, guardian, power of atterney, Wakfiyye, deptand owing suits, warning, theft,justice and witnessing Sertifica.