Dindarlık ve mutluluk ilişkisi (ilk yetişkinlik dönemi)
The relationships between religiosity and happiness: The case of the first adulthood
- Tez No: 221575
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ RIZA AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İlk Yetişkinlik Dönemi, Din, Dindarlık, Mutluluk, Ruh Sağlığı, First adulthood, Religion, Religiosity, Happiness, Mental health
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilk yetişkinlik döneminde bulunan bireylerin dindarlık ve mutluluk düzeylerinin bazı bağımsız değişkenler açısından incelemek ve aralarındaki ilişkiyi açıklamaktır.Araştırma, 2007 yılında Samsun İlinin Bafra İlçesinde, 20-35 yaş grubunda bulunan ve tesadüfî olarak seçilen 254 yetişkin üzerinde yapılmıştır. Araştırmada bireylerin dindarlık ve mutluluk düzeyleri üzerinde etkili olduğu düşünülen cinsiyet, yaş, medenî durum, meslek grubu, gelir seviyesi, öğrenim durumu ve yerleşim yeri olmak üzere yedi bağımsız değişken ele alınmıştır. Araştırmada bağımlı değişkenleri oluşturan bireylerin dindarlık ve mutluluk düzeylerini ölçmek için düzenlenen ?Dindarlık Envanteri? ve ?Mutluluk Envanteri? ile ?Kişisel Bilgi Anketi? kullanılmıştır.Araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmanın amacı, problem ve alt problemler, hipotezler, temel kavramlar ve ilgili çalışmalar; ikinci bölümde yetişkinlerin fiziksel, psikolojik, sosyal, dinî, ahlâkî özellikleri ile dindarlık ve mutluluk ilişkisi; üçüncü bölümde yöntem ve uygulama; dördüncü bölümde bulgular ve yorum kısmı bulunmaktadır. Sonuç kısmında ise, araştırmada elde edilen bulgular ile ilgili genel bir değerlendirme yapılmıştır.Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel analizinde SPSS (Statiscal Package for Social Sciences) paket programı, hipotezlerin test edilmesinde ise varyans analizi (ANOVA- F testi) kullanılmıştır. Sonuçların önemlilik düzeyinde en çok 0.05 hata payı olarak kabul edilmiştir.Sonuç olarak, yaş, medenî durum, gelir düzeyi, öğrenim durumu ve yerleşim yerinin dindarlık düzeyini etkilediği ortaya çıkmıştır. Mutluluk düzeyini ise, medenî durum, gelir ve öğrenim düzeyi etkilemiştir. Dindarlığın, mutluluğun artmasında önemli bir etken olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the levels of religiosity and happiness of the people being the first adulthood in terms of some independent variables and to set forth the relationship between them.This study was done over 254 adults who were chosen by randomly from age group 20-35 in Bafra, Samsun, in 2007. In the study, seven independent variables that were thought to be effective on the levels of religiosity and happiness of individuals were used. These independent variables were included the following: Sex, age, marital status, occupation, level of income, level of education, and place of living. In order to test the levels of religiosity and happiness of people, three questionnaires were used: These were ?the Inventory of Religiosity,? the Inventory of Happiness,? and ?Personal Questions.?The study consists of four chapters: The first chapter includes the aim of the study, the problem and sub-problems of the study, hypothesis, some basic concepts and related studies. The second chapter is related to the physical, psychological, social, religious and moral aspects of adulthood and the relationship between religiosity and happiness. The third chapter is about the method and application of the study. The last and fourth chapter deals with findings and their implications. The conclusion summarizes the findings and gives some advices for the future studies.In the study, SPSS (Statistical Package for Social Sciences) programme was used for the statistical analysis. In addition, in order to test hypothesis, a multifactor analysis of variance was used. For the level of significance of the results, as an error rate at the most level, 0.05 error rate was accepted.It was found that while some independent variables such as age, marital status, and level of income, education and living place affected on the levels of religiosity of people, marital status, levels of income and education affected on the levels of happiness. It was seen that religiosity was an important factor in the increase of the happiness.