Kamu düzeninin sağlanmasında jandarma polis ilişkileri
Gendarme and police relations in public order
  1. Tez No: 204571
  2. Yazar: ÖNDER MUTLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET HAMDİ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Jandarma, polis, kolluk, kamu düzeni, Gendarme, police, law enforcement, public order
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Günümüzde çağdaş kolluk, yakalanan suçlu oranları ile değil, halkla geliştirilenilişkilerin niteliği, halka verilen güven, suçu önleme sorumluluğuna vatandaşın katılımınısağlama ve insan haklarıyla bütünleşmiş bir görev anlayışı kriteri ile birliktedeğerlendirilmektedir.Türkiye'de köklü tarihsel geçmişleri olan jandarma ve polis teşkilatlarının;geçirdikleri evreler, parlamenter demokrasinin normal işlediği devrelerle olağanüstürejimlerde birbirleriyle ve diğer birimlerle olan ilişkileri, Avrupa Birliği bünyesindedemokratik geleneğe sahip ve model niteliğindeki jandarma ve polis teşkilatları ile Türkjandarma ve polis teşkilatlarının karşılaştırılması ve son olarak da uluslararasıorganizasyonlardaki ilişkiler ele alınarak belirlenen aksaklıklar hakkında önerilerdebulunulmuştur.Türk jandarma ve polisinin özverili çalışmalarına rağmen, Avrupa'dakimeslektaşlarına nazaran belirgin koordinasyon eksikliği içinde oldukları tespit edilmiş olup,başta toplum destekli polislik uygulamaları olmak üzere çağdaş kolluk anlayışınıyansıtmakta sorunlarla karşılaşıldığı, ayrıca yabancı dil konusu ile birlikte evrensel manadaeğitim problemlerinin aşılamadığı belirlenmiştir.Bu çalışmada ileri sürülen temel sav, ülkedeki iç güvenliğin sağlanmasında başarılıolmak için jandarma ve polisin daha iyi ilişkiler ve işbirliği geliştirmesi gerektiğidir.
Özet (Çeviri)
Today, modern law enforcement agencies are not assessed with the number of crimalsarrested, but with their relationships with the public, their credibility, their ability to engagethe community in preventing crime and with a concern for duty that is integrated with humanrights.This thesis analyses the transformations that the gendarme and the police departmentshave gone through, their relationships with each other and with other units while there wasparliamentary democracy and during extraordinary regimes. It also compares the models ofgendarme and police departments in the European Union that have democratic traditions andthe Turkish gendarme and police departments. Finally, it examines the relationships betweeninternational organizations and makes suggestions as to the problems identified.Despite their hard work, the gendarme and the police in Turkey have a considerablelack of coordination compared with their counterparts in Europe. They face the difficulty ofreflecting the modern law enforcement concerns, especially the community policingapplications. They could not overcome their educational problems in the international sensetogether with their foreign language problem.The main argument of this thesis is that, in order to maintain internal securitysuccessfully, the gendarme and the police should develop better relationships and cooperation.