Ortaöğretim öğrencilerinin bulundukları ortaöğretim kurumuna göre gösterdikleri toplumsal farklılıklar (Kahramanmaraş örneği)
Social differences of students according to secondary education institutions which they educate (sample of Kahramanmaraş city centre)
- Tez No: 204572
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDURRAHMAN BORAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kahramanmaraş'taki Ortaöğretim Kurumları, Gençlik, Gençliğin Beklentileri ve Sorunları, Secondary Education Schools in Kahramanmaras, Teenages, Teenages Problems and Expectations
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmanın amacı, Kahramanmaraş ili merkez ilçede bulunanortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerinin genel özelliklerini, benlikalgıları ve beklentilerine yönelik algılamalarını, kimlik geliştirme süreçlerindekidurumlarını, geleceğe ilişkin beklentilerini saptamaya çalışmak, ebeveynlerineilişkin bilgileri betimlemek ve toplumsal çevrelerini belirlemeye çalışmaktır.Bu araştırmanın evrenini, Kahramanmaraş ili merkez ilçede bulanan 24ortaöğretim kurumunda farklı sosyo-ekonomik düzeydeki öğrencilerden tesadüfiörnekleme yöntemiyle seçilen 540 öğrenci oluşturmaktadır.Verilerin toplanması aşamasında konuyla ilgili kaynaklar incelendiktensonra, öğrencilerin bulundukları ortaöğretim kurumuna göre gösterdikleritoplumsal farklılıkları belirlemek amacıyla ortaöğretim öğrencilerinin kişisel,ailevi, başarı durumları, öğrenim alanları, arkadaşlık ilişkileri, gelecek ile ilgiliplanları ve serbest zamanlarını değerlendirme durumlarını kapsayan ve 68sorudan oluşan bir anket formu hazırlanmış ve anketler öğrencilere 2005-2006eğitim-öğretim yılı ikinci döneminde uygulanmıştır. Verilerin çözümünde frekansve yüzde dağılımları kullanılarak öğrencilerin başarıları ve ailenin ortalama aylıkgelirleri ile öğrencilerin özellikleri arasında fark olup olmadığı 0,05 düzeylerindesınanmıştır.Araştırmaya katılan öğrencilerin çoğunlukla il merkezinde ikamet ettikleri,annesi ve babasının birlikte yaşadıkları, babalarının çoğunlukla en az ilköğretim,annelerinin ise ilkokul mezunu olduğu, ailelerin ortalama aylık gelirlerinin büyükçoğunluğunun 700 YTL ve üzeri olduğu, öğrencilerin büyük bir kısmı kendileri ileilgili kararları aileleri ile birlikte aldıkları ve öğrenim gördükleri okulukendilerinin tercih ettikleri ve kısmen de olsa öğrenim gördükleri ortaöğretimkurumunun kendilerine doyum sağladığı, genel başarı durumlarını iyi ve ortadüzeyde olarak nitelendirdikleri, kendilerini en çok spor ve derslerde başarılıbuldukları, kitap okuma, ailenin aylık geliri, babanın mesleği ve öğrencilerinellerine geçen paranın yeterliliği ile başarıları arasında bir anlamlılığın bulunduğusonuçlarına ulaşıldı.Eğitim kurumlarının her türlü sosyal aktivitenin yapılabileceği çağdaşmekanlar haline getirilmesi, öğrencilere burs verilmesi, öğrencilerin, sporkarşılaşmaları, bilgi yarışmaları, tiyatro, müzik, folklor v.b. gibi sosyal ve kültürelfaaliyetlerle çok boyutlu ve donanımlı yetiştirilmeleri, rehberlik ve psikolojikdanışma hizmetlerinin işlevlerinin arttırılması, öğrencilerin ders kitabı dışındakitap ve gazete okuyabilmeleri için okul kütüphanelerinin etkinleştirilmesi vezenginleştirilmesi gerektiği önerildi.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to investigate some general characteristics,egotism impressions, impressions directed towards their expections, expectionsabout future, students situations during the process of personality growth,informations about their parents, and determine social environs of the studentswhich is traınıng at secondary education institutions in Kahramanmaraş citycentre.We were studied with twenty-four secondary education school in citycentre. Five hundred forty students were selected coincidentally from differentsocioeconomic levels for this research.During the datas collection phase, firstly we study other informations aboutthis research. We wants to determine determine social differences of studentsacording to their schools. We asked sixtyeight question. Ouestions were aboutstudents personal and domestic success, education conditions, friendships,futureplans, freetime activities.These tests were done in 2005-2006 spring season. Datas evaluate by frekansand percentage disintegration. We investigated was there any difference betweenstudents success, parents income levels and students properties. Static analysisresults were tested at 0.05 importance level.The results indicated that students that join to research were live in citycentre. Their parents were live together. Fathers were graduated from elemantaryeducation, mothers were graduated from primary school,(mostly) with majority ofvotes. Their incomes were about 700ytl and more. Students got their options withtheir parents, they were chosen their schools by themselves and pleased of theirschool generally. They described themselves success, good and middling qualitymostly at sports and lessons.Students success were belonging to reading books, families incomes, fathersjob, and childrens pocket many.We suggested that education institutions must develop their conditionssuitable for social activities. Students must educate rigging for sport, theater andmusic activities, knowledge contests. Students must get study grant schoolsquidance and psychological services must be developed too, librarys must extendin schools so students can read newspapers and other books apart from lessonbooks.