Döviz kurundaki değişikliklerin ekonomik etkileri
The foreign exchange rate exposure of economic impacts
- Tez No: 204573
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALİL ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Döviz Kurunun Etkileri, Döviz Kuru Sistemleri, Sabit Kur, Esnek Kur, Dış Ticaret, Enflasyon, Exchange Rate Exposure, Exchange Rate Systems, Fixed ExchangeRate, Flexible Exchange Rate, Foreign Trade, Inflation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİSOSYAL BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜİKTİSAT ANABİLİM DALIÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİDÖVİZ KURUNDAKİ DEĞİŞİKLİKLERİNEKONOMİK ETKİLERİSait KOÇAKDANIŞMAN : Yrd. Doç. Dr. Halil ALTINTAŞYear : 2006 Pages: 76Jury : Yrd. Doç. Dr. Halil ALTINTAŞ: Doç. Dr. Muhsin KAR: Doç. Dr. Hakan ALTINTAŞTez çalışmamızda döviz kurundaki değişikliklerin ülke ekonomilerine olanetkileri incelenmiştir. Konuyla ilgili bilinen araştırmalara başvurulmuş ve firma ya daendüstri ölçeğinden daha çok döviz kurunun bütünsel olarak ekonominin yapısına olanetkileri incelenmiştir.Döviz Kuru ile ilgili literatüre bakıldığında bütün ülkeler için uygun olan tek birdöviz kuru rejiminin olmadığı anlaşılmıştır. Bir ülkede uygulanan döviz kuru rejiminin,ülkenin ekonomik ve siyasal yapısı ile uluslararası ticaretteki gelişmelere göre değişiklikgöstereceği görülmüştür. 1970'li yıllarda uluslararası parasal sistemde meydana gelendeğişikliklerden sonra bir çok ülke sabit kur rejiminden daha esnek bir rejimekaymışlar ve bu anlamda Türkiye'de bir istisna oluşturmamıştır. Literatürde uygulanankur sisteminin makroekonomik yapı ve büyüme üzerinde etkilerinin olduğutartışılmaktadır. Bu tezin amacı, döviz kuru rejimlerini teorik olarak ve Türkiye'dekiuygulamasını tanıtmak mikroekonomik ve makroekonomik değişkenler üzerindekietkilerini incelemektir.
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF ECONOMICSINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAMABSTRACTMA ThesisTHE FOREIGN EXCHANGE RATE EXPOSUREOF ECONOMIC IMPACTSSait KOÇAKSupervisor: Assistant Professor Halil ALTINTAŞYear : 2006 Pages: 76Jury : Assist. Prof. Dr.Halil ALTINTAŞ: Assoc Prof. Dr. Muhsin KAR: Assoc. Prof. Dr. Hakan ALTINTAŞWe evaluate the foreign exchange rate exposure of national economics. We usethe well-known research ideas and apply it to whole economies instead of single firms orindustries. Results based on data from Turkish Economy show that national foreignexchange rate exposures are significantly related to the current balance variables ofcorresponding economies.As far as literature is concerned, there is not any single exchange rate regimewhich is appropriate for all countries. It has been seen that the system of exchange ratein a country may change according to the developments in the international trade andeconomic and political structure. After the developments seen in the internationalmonetary system in the 1970s, many countries had shifted from the fixed exchange ratesystem to a more flexible one and Turkey was not an exception in this term.It is argued in the literature that the regime of exchange rate especially in thedeveloping countries have some impacts on the macroeconomic stability and economicgrowth. The aim of this thesis is to introduce the exchange rate systems developed in thetheory and implemented in Turkey, and to assess the impacts of exchange rate on themicroeconomic variables and the macroeconomic variables.