Küresel piyasa koşullarında Türk sermaye piyasası ile uluslararası sermaye piyasaları arasındaki eşbütünleşme: İMKB örneği
Cointegration between Turkish capital markets with international capital markets at global market conditions: ISE example
- Tez No: 204576
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLGÜN KAYALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Eşbütünleşme, Hisse Senedi Piyasaları, Uluslararası Çeşitlendirme, Portföy Yatırımları, İMKB, Financial Cointegration, Stock Markets, International Diversification, Portfolio Investments, ISE
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye hisse senedi piyasası ile ABD, Almanya, Arjantin, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Kore, Hollanda, İngiltere, İsviçre, Japonya, Malezya, Meksika, Singapur, Tayvan, Viyana, Yunanistan'ın hisse senedi piyasaları arasında uzun dönemli bir ilişkinin olup olmadığını belirlemektir. Yöntem olarak, Genişletilmiş Dickey-Fuller ve Phillips Peron birim kök testleri, Johansen eşbütünleşme testi, VECM modeli, Varyans Ayrıştırması ve Granger nedensellik testi kullanılmıştır. Ayrıca analize başlamadan önce ülkelerin tanımlayıcı istatistikleri ve korelasyon katsayıları incelenmiştir. Veriler Ocak 2000'den Ekim 2012'ye kadar olan dönem boyunca finance.yahoo internet adresinden ve İMKB'nin internet sitesinden elde edilen aylık hisse senedi endeksleridir. Analizler için bu dönem Ocak 2000-Mayıs 2006, Haziran 2006-Ekim 2012 olarak iki alt dönem şeklinde incelenmiştir.Yapılan analizler sonucunda, Türkiye'nin incelenen ülkeler ile uzun dönemde finansal açıdan eşbütünleşik olduğu bulunmuştur. Ayrıca ilk dönem Türkiye'nin 5 ülke ile, ikinci dönemde 6 ülke ile arasında çift yönlü nedensellik olduğu tespit edilmiştir. Piyasaların aynı yönde hareket etmesi yatırımcılar için minimum risk seviyesinde maksimum getiri elde etme olanağını engellemektedir. Küreselleşmeyle oluşan finansal eşbütünleşme sonucunda portföy çeşitlendirme fırsatları gitgide azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine whether there is any long run relationship between Turkish stock market and the stock markets of USA, Germany, Argentina, Brazil, China, Indonesia, France, South Korea, the Netherlands, the United Kingdom, Switzerland, Japan, Malaysia, Mexico, Singapore, Taiwan, Vienna, Greece. Augmented Dickey-Fuller and Phillips Peron unit root tests, Johansen tests for cointegration, Vector Error Correction Model (VECM), Variance Decomposition and Granger causality test are used. In addition, descriptive statistics and correlation coefficient of the countries are examined before analysis. The monthly country data for periods from January 2000 to October 2012 are obtained from the web sites of finance.yahoo and ISE. This periods are examined January 2000-May 2006 and June 2006-October 2012 as two sub-periods for analysis.The results of analysis that Turkey has a long run cointegration relationship financially with the countries which are examined. In addition, there are double - sided causality between Turkey with five country in first period, there are double - sided causality between Turkey with six country in second period are examined. The markets move same direction remove posibility to obtain an maximum level of returns at a minimum risk level for investors. As a result of financial cointegration that occurs with globalization, chances of portfolio diversification has diminished gradually.