Türk bankacılık sektöründe etkinlik ölçümü
Efficiency analysis in Turkish banking sector
- Tez No: 204639
- Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık, Veri Zarflama Analizi, Verimlilik, Etkinlik, Banking, Data Envelopment Analysis, Productivity, Efficiency
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada, 1980-2004 döneminde Türk Bankacılık Sektörünün yapısı vesektördeki gelişmeler incelenmiştir. Veri Zarflama Analizi aracılığı ile dört girdi (emek, faizgeliri, mevduat, sermaye) ve iki çıktı (kredi miktarı, dönem net karı) kullanılarak on bir adetbankanın 2000-2004 dönemine ait etkinlik analizi yapılmıştır. Elde edilen bulgular ışığındabankaların etkinliklerini ve verimliliklerini artırmaları için önerilerde bulunulmuştur. VZA ileelde edilen etkinlik skorlarına göre, 2001 krizinden en çok kamu bankalarının olumsuzetkilendiği ve kriz sonrasında bu bankaların daha az iyileştikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study first the strong and weak parts of Turkish Banking Sector in 1980- 2004period are considered and 4 input (Labor, capital, interest income, deposit quantative) and 2output (net profit for the period, credit quantative) of 11 bank?s values between 2000 and2004 are utilized. According to adequate samples, the suggestions to increase efficiencies andproductivities of bank?s are overtured. By the efficiency attaintments scores by using DEA,the public banks most affected from the 2001 crisis and it?s emerged that after the crisis thesebanks were less improved.