3 numaralı Tokat Şer'iye sicilinin transkripsiyonlu metni ve değerlendirilmesi
The court register number 3 of Tokat
- Tez No: 204640
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ AÇIKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kadı, Mahkeme, Sivas, Sicili, Tokat.Şer`iye, Judge, Court, Sivas, Court register, Tokat
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 543
Özet
Bu tez çalışmasında, 1797-1799 (H.1212-1213) yıllarına ait ?3 Numaralı TokatŞer`iye Sicil Defteri? nin transkripsiyonu yapılarak, defterde bulunan belgeler ışığındaadı geçen dönemde Tokat'taki idarû ve sosyo-ekonomik yapı değerlendirilmeyeçalışılmıştır.Çalışmamız dört bölümden meydana gelmiştir. lk bölümde OsmanlıDevleti'nde yargı sistemi, mahkeme ve mahkeme görevlileri, şer`iye sicillerinin tanımıve kapsamı hakkında açıklayıcı bilgiler verilmeye çalışılmış; günümüzde şerâiyesicillerinin durumu ve bu konuda yapılan çalışmalara değinilmiştir.kinci kısımda, defteri oluşturan belgeler konularına göre ayrılmış, daha sonraher bir konu bu belgeler çerçevesinde ayrı ayrı değerlendirilmiştir.Üçüncü bölümde, 1797-1799 yıllarında Tokat şehrinin sosyo-ekonomik ve idarûyapısı hakkında transkripsiyonu yapılan belgelerden istifade edilerek bilgiler verilmiştir.Son bölümde, ?3 Numaralı Tokat Şer`iye Sicili Defteri? nin transkripsiyonlumetni yer almaktadır. Deftere dayanılarak yapılan sözlük çalışması da bu bölümeeklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to transcribe ?the Court Register Number 3 of Tokat? whichbelongs to the years 1797-1799 (Hegira 1212-1213) and to evaluate Tokat?s social andeconomical structure in the light of the documents in the register.Our work consists of four parts. In the first part, it has been given generalinformation on the definition and content of court registers, the Ottoman judicialsystem, court and court officials in Ottoman Empire, and then the present-day situationof court registers and the studies on court registers have been discussed.In the second part, the documents that constitute court registers are classifiedaccording to thier topics, and then each topic is evaluated separately in the frameworkof these documents.In the third part, it is given information on the social and economic structures ofTokat between the years of 1797-1799 with the help of the documents which has beentranscribed before.In the final part, the transcribed version of the text of ?Court Register Number 3of Tokat? is found. The dictionary prepared according to the register is added to thispart.