Exact, and approximate solutıon of the dirac equation in the presence of the magnetic field with various potentials
Manyetik alan ve çeşitli potansiyeller içeren dirac denkleminin tam ve yaklaşık çözüm
  1. Tez No: 200762
  2. Yazar: GÜLTEKİN ŞAHİNOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dirac equation, (Quasi) exactly solvable potentials
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Yıllardır uzerinde calısılan Dirac denklemin modellenen fiziksel problemlerdeki rolu iyi bilinmektedir. Ozellikle, par¸cacıkların spinlerinin ozelliklerinin tanımlanması dirac denklemi ile acıklanmaktadır. Bundan dolayı dirac denkleminin ¸calı¸smaları fizikte ¨onemli etkiye sahiptir. Diger taraftan yarı iletkenlerin, kuantum noktaların elektronik ozelliklerin calısmalarından, son zamanlarda konuma baglı kutle Schrondinger denklemi ilgi ¸cekmektedir. Bu tezde, Dirac denkleminin ¸cozumu ve konuma baglı kutle ile iletim olasılı˘gı ¨uzerinde ¸calı¸sıldı. Bundan dolayı bu ¸calı¸sma iki bolumden olusmaktadır. ˙ Ilk bolumde, sabit potansiyel iceren konuma baglı Schrodinger denkleminin tam ¸cozulebirligi tartısıldı ve cesitli degisken etkin kutlelerin iletim katsayılarının hesaplamaları yapıldı ve gosterildi. Ikinci bolum manyetik alan ve ceşitli potansiyeller iceren Dirac denkleminin olu¸sturulması ve ¸cozumunden olusmaktadır. Bu tezde geli¸stirilen modellerin son amacı sabit potansiyele sahip etkin kutle dirac denkleminin cozumudur.
Özet (Çeviri)
Dirac equation has been studied for many years and its role in modeling physical problems is well known. In particular, Dirac equation is useful to describe properties of the spin 1/2 particles. Therefore the study of the Dirac equation has considerable impact on physics. On the other hand the study of position dependent mass Schr¨odinger equation has recently attracted some interest arising from the study of the electronic properties of the semiconductors, quantum dots etc. In this thesis, the solution of the Dirac equation and transmission probabilities of the scattering problem with a position dependent mass are studied. Thus this work consists of two parts. In the first part, exact solvability of the position dependent mass Schr¨odinger equation including a constant potential has been discussed and calculations of the transmission coefficients for various spatially varying effective masses have been represented. The second part covers the construction and solution of the Dirac equation including various potentials in the presence of the magnetic field. The ultimate goal of the models developed in this thesis is that the solution of the effective mass Dirac equation with constant potential.