The transformation of the nationalist ideology in Turkey: The Nationalist Action Party after the 1999 elections
Türkiye'de milliyetçi ideolojinin dönüşümü: 1999 seçimleri sonrasında Milliyetçi Hareket Partisi
- Tez No: 204662
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET OKYAYUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, Milliyetçi deoloji, Türk Milliyetçiliği, Partideolojisi olarak Radikal Milliyetçilik, MHP, deolojik Kimlik Krizi, 1999 ve 2002Genel Seçimleri
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu tezin amacı, 1999 ve 2002 genel seçimleri arasında aşırı milliyetçiliğin aniyükseliş ve düşüşünün Milliyetçi Hareket Partisi'ndeki ideolojik bir kimlik krizininsonucu olup olmadığını göstermektir. Bu bağlamda, milliyetçiliğin dönüşümüne,Osmanlı mparatorluğu içindeki ?milliyetçilikler?e, Kemalist/resmi milliyetçiliğe,Türk milliyetçiliğinin politik parti ideolojisine dönüşümüne ve daha sonrakidönüşümlerinin değerlendirilmesine odaklanmaktadır. Böyle bir çerçevenin çizilmenedeni milliyetçiliğin gelişiminin, politik parti ideolojisi olarak Türk milliyetçiliğinietkilerken üç yönlü bir tarihsel devamlılık çizgisi gösterdiği gerçeğine bağlanabilir.MHP ideolojisinde 1999 ve 2002 genel seçimleri arasında gözle görünür olmayabaşlayan olası bir ideolojik kimlik krizinin belirtileri, milliyetçiliğin, kendisindensonra ortaya çıkan tüm ?milliyetçilikler? üzerinde etkili olan genetik kategorikçelişkilerinde ve modern bir fenomen olarak dönüşümünde aranmalıdır.Milliyetçiliğin Osmanlı mparatorluğu üzerinde etkili olan bu karmaşık yapısı buradaortaya çıkan ?milliyetçilikler?in gelişim dönemlerini etkilemiştir. Osmanlıcılık,Islamcılık ve Türkçülük ile aynı çizgide gelişen Türk milliyetçiliği, milliyetçiliğinkategorik çelişkilerinin ve Türk milliyetçiliğin ortaya çıkışının original çelişkilerininikisini birden devralmıştır. Böylece, Türk milliyetçiliği ulus-devlet ideolojisi olarak,çok partili hayata geçilene kadar hayatta kalan ve 1960'larda MHP ile politik partiideolojisine dönüşen bu kategorik çelişkilerin taşıyıcısı olmuştur. Bu nedenle, tezboyunca, MHP ideolojisin olası kimlik krizi onun politik milliyetçiliğin dönüşümtarihiyle olan karmaşık ilişkisinde ve üurkiye'deki özgül dönüşümünde aranacaktır.Son olarak, milliyetçiliğin siyasi yelpazedeki ideolojik statüsü sorgulanacaktır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the thesis is to demonstrate whether or not the rapid riseand decline of radical nationalism between 1999 and 2002 elections may be relatedto an ideological identity crisis of the Nationalist Action Party. In this context, thefocus will be on the transformation of the nationalist ideology, ?nationalisms? in theOttoman Empire, Kemalist/official nationalism, and transformation of Turkishnationalism to a political party ideology and its further transformation in Turkey. Thereason for drawing such a framework is related to the fact that the developmental lineof the nationalist phenomenon shows a three dimensional historical continuity line ininfluencing Turkish nationalism as a political party ideology. The possibleideological identity crisis in the NAP ideology, which has been visible between the1999 and 2002 general elections, should be searched in the genetic categoricalparadoxes and in the transformation of nationalism as a modern phenomenon, whichhave been influential upon all nationalism types emerged after it. The complexstructure of the nationalist phenomenon, which started to be influential on theOttoman Empire had influenced the developmental periods of ?nationalisms?appeared in their original structure. Turkish nationalism, which had developed on thesame line with Ottomanism, Islamism and Turkism, had inherited both thecategorical paradoxes of nationalism and the emergence of ?original? Turkishnationalism. Thus, Turkish nationalism, as a nation-state ideology, had been thecarrier of these categorical inconsistencies, which had remained until the multi-partyperiod and which were transformed to a political party ideology with the NAP in the1960s. Therefore, throughout the thesis, the possible ideological identity crisis of theNAP ideology will be searched in its complex relation with the transformationhistory of political nationalism and its specific transformation in Turkey. At the end,the ideological statute of nationalism in the political spectrum will be questioned.Key Concepts: Nationalism, Nationalist Ideology, Turkish Nationalism, RadicalNationalism as a Party Ideology, NAP, Ideological Identity Crisis, 1999 and 2002General Elections.