An analysis of the weekend supplements of Turkish daily newspapers: From women's pages to lifestyle guides
Gündelik Türk gazetelerinin hafta sonu eklerinin analizi: Kadın sayfalarından yaşam tarzı rehberlerine
- Tez No: 204661
- Danışmanlar: PROF. DR. RAŞİT KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Gazete Ekleri, çerik Analizi, Yaşam Tarzları, Tüketim, Reklam, Newspaper Supplements, Content Analysis, Lifestyles, Consumption, Advertisement
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma Türk yazılı basınının yayınladığı gazete ekleriniincelemeye yöneliktir. Gazete eklerinin tarihçesi üzerine kısa birderlemeyi mevcut tiraj rakamlarına göre seçilen gazetelerin haftasonueklerinin içeriklerinin nitel ve nicel özelliklerinin çözümlemesiizlemektedir. Çalışma haftasonu eklerinin sorumlu editörleri ile yapılangörüşmelerle tamamlanmaktadır. Bu farklı iki düzeyde analizingösterdiği sonuç ise başta haftasonu ekleri olmak üzere günlük gazeteeklerinin temel amacı yayın kuruluşunun reklam gelirlerini arttırmakolsa da, bu ekler ile okurlara sunulan içerik belirli bir hayat tarzınınifadesi olarak toplumsal ideolojik yeniden üretim açısından da önemlibir işlev yerine getirmektedir. Bu nedenle medya araştırmalarındaeleştirel ekonomik politik yaklaşımların kültürel analizle tamamlanmasıgerekliliği bu çalışma ile de sergilenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is an attempt to analyse the newspaper supplementspublished by the Turkish printed press. An analysis of the qualitativeand quantitative characteristics of the contents of the newspapersupplements selected due to the circulation numbers follows a briefhistory of the newspaper supplements. The study ends with theinterviews made with the editor-in-chiefs of the weekend supplements.What results from these two analyses on different levels is that eventhough the basic aim of the daily newspaper supplements, mainly theweekend supplements is to increase the advertising revenues of thepublishing companies, the content presented to the readers throughthese supplements also plays an important role in the social-ideological reproduction as the symbol of a specific life style.Therefore, this study also shows that critical political-economicapproaches have to be completed with cultural analyses in the mediastudies.